Τροπολογία που προβλέπει την εξόφληση των φαρμακοποιών από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου εντός 45 ημερών από την υποβολή του λογαριασμού κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει επίσης την άμεση καταβολή του 90% των απαιτήσεων που έχουν άλλοι προμηθευτές. Οι ρυθμίσεις που υιοθετούνται έχουν αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2011.

Ads


Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας
που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η καταβολή των οφειλομένων «γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ.».

«Η θεώρηση του εντάλματος γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας. «Αν κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών προκύψει τελικό ποσό μικρότερο του αιτηθέντος και εξοφληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών», σημειώνεται στο κείμενο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα δυνατότητα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να ελέγχουν την εφαρμογή της φαρμακευτικής και υπόλοιπης νομοθεσίας που αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της. Το έλεγχο της επιβολής κυρώσεων θα ασκεί το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας, στο οποίο διαβιβάζονται οι σχετικές εκθέσεις, αιτιολογημένες.

Ads

Σημειώνεται πως από τη Δευτέρα 2 Μαϊου οι φαρμακοποιοί της Αθήνας σταματούν να εκτελούν συνταγές, καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, δεν έχει προχωρήσει η εξόφλησή τους έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία που είχαν θέσει ως προθεσμία, αφότου είχαν αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι, από τη Δευτέρα δεν θα εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, της ΔΕΗ, του ΤΣΑΥ του ΟΑΕΕ και του ΟΤΕ.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γ. Βουδούρης έκανε λόγο για «καταχρηστική απόφαση» και ανακοίνωσε ότι «προτίθεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διαφυλάξει την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού αλλά και να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον».