Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας παραμένει, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο, τόνισαν οι επικεφαλής της τρόικας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Ωστόσο, τόνισαν ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2011 προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7,5% του ΑΕΠ, ενώ άλλο ένα πακέτο μέτρων που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ ή περίπου σε 12-15 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να εφαρμοστεί για την περίοδο 2012-2014. Το περιεχόμενο του, θα εξειδικευτεί μέσα στο 2011 όπως ανέφεραν.

Ads

Τα νέα μέτρα για το 2011 «αφορούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:

1. Δαπάνες υγείας που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
2. Δημόσιες επιχειρήσεις πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
3. Φορολογική διοίκηση η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη».

Επίσης, η τρόικα χαρακτήρισε υπεράριθμο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανακοίνωσε μείωση προσωπικού στο δημόσιο, με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, οι επικεφαλής της τρόικας παρέπεμψαν στη Κυβέρνηση. Ακόμα, τόνισαν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αλλά δεν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί.

Ads

Σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα, είπαν πως δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καμία απόφαση, όμως το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές. «Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», επεσήμαναν.

Σε άλλο ερώτημα αν η τρόικα πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι καταστροφική, οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι σε αυτό το σημείο συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουν δηλαδή ότι η ζημιά που θα γίνει στην ελληνική οικονομία (κυρίως λόγω της απώλειας αξιοπιστίας) θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα όποια οφέλη θα προκύψουν.

Όσον αφορά στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως η ρευστότητα κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα, τα κεφάλαια είναι αρκετά ικανοποιητικά, ενώ τυχών προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Παράλληλα, σε επίσημη ανακοίνωση που μοίρασαν, τονίζουν ότι «με βάση τη συνολική της αξιολόγηση, το πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί κυρίως όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή». Η διατύπωση αυτή, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου στην Ελλάδα η οποία θα γίνει τον Δεκέμβριο από το ΔΝΤ και τον Ιανουάριο από την ΕΕ.

Ικανοποιημένος ο Όλι Ρεν

Την ικανοποίησή του για την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης της Ελλάδας μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου ΄Ολι Ρεν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο τονίζοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου σημείωσε ακόμη ότι η μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010, είναι υψηλότερη από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο Α. Αλταφάζ επισήμανε ότι όπως και για τις προηγούμενες δόσεις των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, και σε αυτή την περίπτωση η Κομισιόν θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση την έκθεση που θα εκπονήσουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκθεση η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι 14 χώρες-μέλη του ευρώ για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το spread ξανά προς τα πάνω τραβά

Ανοδικά κινείται την Τρίτη το spread στα ομόλογα, καθώς η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, αντί να περιορίσει, εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επέκταση της κρίσης χρέους και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, κυρίως στον υπερχρεωμένο Νότο. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 924 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει, στη συνέχεια, στις 921, από 913 στο άνοιγμα. Το επιτόκιο του τίτλου διαμορφώνεται στο 11,83%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κατάταξη της CMA για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει ανέρχονται στο 57,37%. Στη δεύτερη θέση είναι η Βενεζουέλα με πιθανότητες 53,732% και στην τρίτη θέση η Αργεντινή με 37,79%. Στην τέταρτη θέση (από πέμπτη την προηγούμενη εβδομάδα) είναι η Ιρλανδία με πιθανότητες 36,69%, ενώ η Πορτογαλία είναι στην έκτη θέση (από έβδομη την περασμένη εβδομάδα) με πιθανότητες χρεοκοπίας 32,66%.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου φιλοξενήθηκε η συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας συνδικαλιστών, μελών και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές προς τη Βασ. Σοφίας με αποτέλεσμα να σταματήσει προς στιγμή η κυκλοφορία.