Η μισή αλήθεια αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η οποία είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίες στηρίζονται στη μελέτη βασικών οικονομικών δεικτών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού Δημοσίου επιτυγχάνονται ο ένας μετά τον άλλον, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητη τη συνεχή προβολή απαιτήσεων για την επιβολή νέων περικοπών.

Ads

«Οι δανειστές το έχουν παρακάνει με τα υφεσιακά μέτρα», αναγνωρίζει ο καθηγητής Λογιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Βενιέρης, ο οποίος κάνει λόγο για σαφή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, γεγονός που επιβεβαιώνει και η εμφάνιση πλεονάσματος για το μήνα Αύγουστο.
 
Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία τα οποία επικαλείται ανάλυση της Alpha Bank: «Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης το 2012 ήταν αυξημένα κατά 0,6% στο 7μηνο του ’12 και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 1,5% το 2012 ως σύνολο. Αν συμβεί αυτό, τότε τα έσοδα θα ανέλθουν στα 89 δις ευρώ το 2012, δηλαδή θα είναι κατά 3 δις ευρώ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου προγράμματος 2012», την ώρα που στον τομέα των πρωτογενών δαπανών «το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6 δις έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας το Φεβρουάριο του 2012».
 
Τη δημοσιονομική πρόοδο παραβλέπουν τόσο η τρόικα, η οποία εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στην κλιμάκωση των μέτρων λιτότητας ή αλλιώς ύφεσης, όσο και η κυβέρνηση που σύμφωνα με μια σειρά από επικριτές της δεν ορθώνει ανάστημα απέναντι σε επιλογές που λειτουργούν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία.
 
«Τα δημοσιονομικά έχουν βελτιωθεί αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Σε αυτό το χρονικό σημείο πρέπει να μπει μία τελεία στο θέμα των περικοπών και όλοι μαζί να ξαναδούν το πρόγραμμα σε μερικούς μήνες, όταν ενδεχομένως θα έχουν αποδώσει καρπούς και κάποιες μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, πρέπει να δοθεί μία ανάσα στον κόσμο, ο οποίος έχει ανάγκη να πειστεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Οι δανειστές εξακολουθούν να ζητούν πάρα πολλά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και το θέμα της ανάπτυξης», παρατηρεί ο κ. Βενιέρης.
 
Ο ίδιος στηλιτεύει την «εμμονή να βάζουν χέρι στον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης λόγω των δημοσιονομικών, παρά το γεγονός ότι χωρίς κατανάλωση δεν υπάρχουν και έσοδα για το κράτος».
 
Σε κάθε περίπτωση, έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει εμφανίσει ένα δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση: «αυτό είναι το δικό μας μεγάλο φάουλ, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε διαρκώς σε θέση άμυνας απέναντι σε όσα μας υπαγορεύουν οι δανειστές».
 
Γενικότερα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βενιέρης, «δείχνουμε καλή επιμέλεια στο θέμα της μείωσης του κόστους, αλλά είμαστε ακόμα πολύ πίσω στο ζήτημα των εσόδων καθώς και σε μια σειρά από διαρθρωτικά θέματα».