Τριβές παρουσιάστηκαν κατά το χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη και νέων υπουργών του κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Αιτία αποτέλεσε το νομοσχέδιο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών που προετοίμασε ο υπουργός Επικρατείας, ορισμένες διατάξεις του οποίου, σύμφωνα με τους διαφωνούντες υπουργούς θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και συνεπώς ενδέχεται να κριθούν αντισυνταγματικές.

Ads

Οι επίμαχες διατάξεις προβλέπουν διακρίσεις και προνομιακή νομική αντιμετώπιση στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Σημείο τριβής μεταξύ του κ. Παμπούκη και των συναδέλφων του αποτέλεσε η ρύθμιση που πρότεινε να μην παρέχεται δυνατότητα προσφυγών στο ΣτΕ για την υπέρβαση συντελεστών δόμησης, όταν αφορούν μεγάλες επενδύσεις. Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», πρώτη αντέδρασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, υπογραμμίζοντας ότι ρυθμίσεις τέτοιου τύπου συνιστούν απειλή για το περιβάλλον.

Τη διαφωνία της εξέφρασε και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κάνοντας λόγο για ζητήματα στρέβλωσης της ανταγωνιστικότητας και ανισοτήτων στην ανάπτυξη. Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις αυτές θα μπορούσαν να κριθούν ακόμη και αντισυνταγματικές. «Συγχαίρω τον Mιχάλη για τις σοβαρές νομικές απόψεις που εξέφρασε, παρότι ο ίδιος είπε ότι δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο» απάντησε ο κ. Παμπούκης. Με την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο, ο M. Xρυσοχοΐδης επανέλαβε: «Είχα ερωτήματα που εξακολουθώ να έχω».

Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις για την εισήγησή του, αλλά επί της ουσίας «όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν αυτά τα πράγματα». Σχετικά με τη συμμετοχή του στην ομάδα σχεδιασμού, ο κ. Παμπούκης απάντησε: «Δεν με απασχολούν αυτά, μην ασχοληθείτε ούτε και σεις». Διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι μπούρδες». «Τώρα αυτό που προέχει είναι η πράξη και το αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση της πιάτσας» σημείωσε ο κ. Παμπούκης.

Ads

Με σημερινές του δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως «Δεν υπήρξαν αντιδράσεις, υπήρξαν παρατηρήσεις και όταν είσαι σε ένα συλλογικό όργανο, είναι καλό πράγμα. Δε είναι αρνητικό. Εγώ θέλω τις παρατηρήσεις, μάλιστα για ένα νομό που έχει “βασανιστεί” πολύ σε επίπεδο διαβούλευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη, «σημασία έχει η αξία της παρατήρησης σαν αξία». «Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα σε θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, διότι, σήμερα η επένδυση έχει μεγάλο κοινωνικό χαρακτήρα. Χάρη σ’ αυτό θα υπάρξουν δουλειές, θα έρθει η ανάπτυξη της χώρας, θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Παμπούκης, θα προχωρήσει με πολύ γρήγορα βήματα στην επίτευξη αυτού του στόχου, διότι, «χρόνος δεν υπάρχει πια».

Εξηγήσεις Παπανδρέου για το πολυπληθές υπουργικό σχήμα

«Ο ανασχηματισμός έγινε για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και εμπόδια, που δημιουργούνται από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να λυθούν ζητήματα που χρειάζονται διυπουργική αντιμετώπιση» σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που ασκήθηκε μετά τον ανασχηματισμό για την αύξηση του αριθμού των μελών του υπουργικού σχήματος, αλλά και στον αποκλεισμό του Θεόδωρου Πάγκαλου από την ομάδα πολιτικού σχεδιασμού. Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την κατάσταση, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο κυβερνητικών επιτροπών για την ανάπτυξη και τη μεταναστευτική πολιτική. Επικεφαλής της επιτροπής για την ανάπτυξη τέθηκε ο Θ. Πάγκαλος. Στην ίδια επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Επικεφαλής της επιτροπής για τη μεταναστευτική πολιτική τέθηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας.