Μπορεί η Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του τρίτου κύματος της πανδημίας, όμως έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας.

Ads

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη Δάφνη Κατσίμπα είπε στο tvxs.gr ότι η κορύφωση αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Δημήτρης Ζιαζιάς τόνισε την ραγδαία αύξηση τόσο στην πίεση στα νοσοκομεία όσο και του αριθμού των κατ’ οίκων ασθενών ενώ γιατρός από την Καστοριά μεταφέρει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πόλεις με μικρά και παλιά νοσοκομεία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Επιστρατεύονται εκ νέου οι «επεκτάσεις» στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 30 Μαρτίου καταγράφηκαν 535 κρούσματα και την Τετάρτη 499, ενώ μέχρι τη Δευτέρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν 258. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν σαφή ανοδική τάση ενώ οι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη κατηλειμμένες. Για το λόγο αυτό ενεργοποιούνται εκ νέου οι επεκτάσεις που είχαν δημιουργηθεί στο δεύτερο κύμα», μεταφέρει στο tvxs.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Ads

«Στο Παπανικολάου διασωληνώνονται άνθρωποι στη μονάδα εγκαυμάτων και σε αυτή των αναπνευστικών λοιμώξεων ενώ στο ΑΧΕΠΑ οι διασωληνώσεις γίνονται στην αίθουσα της ανάνηψης», εξηγεί η γιατρός.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μέσα στην πανδημία, δεν αξιοποιούνται στο σύνολό τους. «Από τις 30 κλίνες που δημιουργήθηκαν στο Ιπποκράτειο ως δωρεά του αξιοποιούνται μόνο οι 20, εξαιτίας έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, εντατικολόγων γιατρών αλλά κυρίως νοσηλευτών», λέει η κα. Κατσίμπα.

Καστοριά: «Χωρίς σχέδιο για ασφαλείς μεταγωγές, ένα χρόνο μετά»

Η Καστοριά ήταν από τις πρώτες πόλεις με κρούσματα και νεκρούς από covid-19 το Μάρτιο του 2020 και τώρα, ένα χρόνο μετά, αντιμετωπίζει και πάλι σοβαρό πρόβλημα. Ο πάλαι ποτέ ομώνυμος νομός με πληθυσμό λίγο πάνω από 50.000, την Τρίτη είχε 25 νέα κρούσματα και την Τετάρτη 16, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τη Δευτέρα να είναι μόλις εννέα. Όπως λέει στο tvxs.gr γιατρός που εργάζεται στο τοπικό νοσοκομείο, οι υποδομές είναι πολύ παλιές, το προσωπικό δεν έχει ενισχυθεί και όποτε απαιτείται διασωλήνωση, πρέπει να οργανωθεί διακομιδή είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στα νοσοκομεία της Κοζάνης ή της Πτολεμαΐδας.

«Όλοι οι γιατροί εξετάζουμε ασθενείς με covid και ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας. Δεν έχει ενισχυθεί το προσωπικό του νοσοκομείου και υπάρχουν ελάχιστα κενά κρεβάτια. Το κτίριο είναι παλιό και δεν μπορεί να υποστηρίξει συσκευές οξυγόνου high-flow. Η παιδιατρική κλινική έχει μετατραπεί σε κλινική για τα ύποπτα περιστατικά, με τα αποτελέσματα των τεστ να μας έρχονται μετά από μία ημέρα επειδή τα δείγματα πάνε σε εργαστήρια στην Κοζάνη», είναι η μαρτυρία του γιατρού.

Ο συνομιλητής μας επιμένει ιδιαίτερα στην έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου για ασφαλείς μεταγωγές, όποτε απαιτείται είσοδος ασθενούς σε ΜΕΘ. «Εδώ δεν υπάρχει ΜΕΘ, στέλνουμε τους ασθενείς είτε σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή 180 χιλιόμετρα μακριά, είτε στα Ιωάννινα, 160 χιλιόμετρα, είτε σε Κοζάνη-Πτολεμαΐδα, περί τα 80 χιλιόμετρα από εδώ. Οι διακομιδές οργανώνονται από εμάς και κάθε φορά πρέπει να βρούμε ποιός από εμάς θα μπει μαζί με τον ασθενή στο ασθενοφόρο προκειμένου να φτάσει όσο το δυνατόν ασφαλέστερα στο νοσοκομείο-προορισμό».

Σοβαρή έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στον πρώην νομό Κοζάνης. Την Τρίτη σημειώθηκαν 167 νέα κρούσματα και την Τετάρτη 84, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τη Δευτέρα να είναι 66. Υγειονομική πηγή είπε στο tvxs.gr ότι γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού σε επιχειρήσεις, ειδικά την ώρα του διαλείμματος, οπότε και οι εργαζόμενοι κατεβάζουν συνήθως τις μάσκες τους.

Πάτρα: 34/36 κλίνες ΜΕΘ, μεγάλη αύξηση των παραμενόντων σε καραντίνα θετικών

Η Αχαΐα ήταν η περιοχή της χώρας που «άνοιξε» το τρίτο κύμα, στις αρχές Φεβρουαρίου. Σχεδόν δύο μήνες μετά, σε συνθήκη lockdown, την Τρίτη καταγράφηκαν 135 κρούσματα και την Τετάρτη 121. Μέχρι τη Δευτέρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν 79. Οι εστίες εξάπλωσης στο κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου και το ίδρυμα «Κιβωτός Αγάπης» της Πάτρας δίνουν ακόμα κρούσματα και νοσηλείες, όπως μας πληροφορεί ο παθολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς.

«Τα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα λειτουργούν ουσιαστικά ως αποκλειστικά covid, ελάχιστα χειρουργεία γίνονται για άλλες παθήσεις και υπάρχει πρόβλημα με τους ογκολογικούς ασθενείς», λέει ο γιατρός.

Το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά, αφού σύμφωνα με τον κο. Ζιαζιά, οι κλίνες ΜΕΘ των δύο δημόσιων νοσοκομείων είναι σχεδόν γεμάτες, οι απλές κλίνες επίσης ενώ ο αριθμός των θετικών σ SARS-Cov-2 ατόμων που μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους αυξήθηκε δραματικά την τελευταία εβδομάδα.

«Συνολικά στην Αχαΐα νοσηλεύονται 215 ασθενείς. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου έχουμε 105 ασθενείς σε απλές κλίνες και 27 σε ΜΕΘ, όλες γεμάτες. Νοσηλεύεται και ένας ανήλικος ασθενής στην παιδιατρική κλινική. Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα νοσηλεύονται 75 άνθρωποι σε απλές κλίνες covid και άλλοι 7 στη ΜΕΘ, όπου υπάρχουν δύο ακόμα κενά κρεβάτια. Προβληματισμό όμως μας δημιουργεί η αύξηση των μη νοσηλευόμενων θετικών, που από 600 την περασμένη εβδομάδα έχουν φτάσει τώρα τους 850».