Την Παρασκευή 5/11 ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου όλες οι ηλικίες άνω των 18 ετών.

Ads

Η έξαρση της πανδημίας επίσπευσε την διαδικασία για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση, ενώ κρίνεται αναγκαίο, γιατί όσοι είχαν εμβολιαστεί πρώτοι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν συμπληρώσει 10 μήνες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνεται μετά την πάροδο των 6 μηνών, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μετά τους 6 μήνες είναι σχεδόν ανεμβολίαστος.

Τα ραντεβού για εμβόλιο:

Οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr.

Ads

Την ημέρα του ραντεβού ο πολίτης οφείλει:

  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
  • Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
  • Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail)

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με δηλώσεις του επισήμανε και αυτός ότι τρίτη δόση πρέπει να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, από βαριά νόσηση ή νόσηση που θα χρειαστεί να οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο

Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την 3η δόση, διότι τους θωρακίζει. Προς τούτο, μάλιστα, από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους από 18 και άνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο να μπορούν να πάνε να κάνουν την 3η δόση.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο. Άρα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την 3η δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους 6 μήνες».