Το Ventus Ensemble παρουσιάζει την Τρίτη, 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τρίτες Παράλληλες» στο θέατρο «Πόρτα» (ώρα 21:15), ένα πρόγραμμα αριθμητικής χάριτος και μεγάλης μουσικής ευαισθησίας για πνευστά όργανα. Οι μουσικοί αυξάνονται κλιμακωτά επί σκηνής και δίνεται βήμα σε ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες σελίδες μουσικής δωματίου για σύνολο πνευστών.

Ads

Τα μέλη του Ventus Ensemble παίζουν μαζί μουσική από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα, αρχικά στις φιλαρμονικές της Κέρκυρας και στη συνέχεια ως μέλη των σημαντικότερων ορχηστρών της χώρας. Το καλοκαίρι του 2005 σχημάτισαν το Ventus Wind Quintet με σκοπό την εξερεύνηση των έργων για κουιντέτο ξύλινων πνευστών.

Η ανάγκη των μελών να διευρύνουν το ρεπερτόριό τους, δημιούργησε την άνοιξη του 2012 το Ventus Ensemble προσθέτοντας στο δυναμικό του σχήματος ένα κουιντέτο χάλκινων πνευστών, μπάσο κλαρινέτο, κρουστά και ηλεκτρονικά μέσα.

Έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε αίθουσες της Αθήνας, στο Παλλάς και στο Block 33 στο φεστιβάλ ΚΟΘ Underground στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Τεχνών στην Κέρκυρα και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Από κλασικά έργα μέχρι ποπ και ηλεκτρονική μουσική 

Ads

Το ρεπερτόριο του σχήματος εκτείνεται από κλασικά έργα duos, trios, quartets και κουιντέτα ξύλινων και χάλκινων πνευστών, έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής και Επτανησιακής σχολής και παραγγελίες νέων έργων για το σχήμα, μέχρι διασκευές μουσικής κινηματογράφου και κομματιών της ροκ, ποπ και ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής προσαρμοσμένες στο σχήμα.

Το συγκρότημα έχει ηχογραφήσει μουσική για το θέατρο των συνθετών Κορνήλιου Σελαμσή και Άγγελου Τριανταφύλλου για παραστάσεις του Θωμά Μοσχόπουλου, Ξένιας Καλογεροπούλου κ.α. και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Γιάννης Σταυρόπουλος, Μάνος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Τίγκας και ερμηνευτές όπως η Νατάσσα Μποφίλιου κ.α.

Αξιοσημείωτη είναι και η εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχήματος όπου από το 2014 έχει αναλάβει την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση της Διεθνής Θερινής Μουσικής Ακαδημίας που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Κέρκυρα, διδάσκοντας και προσκαλώντας καθηγητές και σολίστ διεθνούς κύρους να πλαισιώσουν το διδακτικό προσωπικό του σεμιναρίου το οποίο το 2016 θα κλείσει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας. 

Το πρόγραμμα της βραδιάς 

Στο «3.7.6.8» παρουσιάζονται έργα του 20ου αιώνα στην άκρη της πρωτοπορίας και στην ουσία μιας μουσικής ευαισθησίας που ακουμπά ακόμη στον 19ο αιώνα χωρίς να θεωρείται επ’ ουδενί αναχρονιστική. Η σονάτα του FrancisPoulenc για τρομπέτα κόρνο και τρομπόνι, το Σεπτέτο του PaulHindemith για πνευστά, η «Νιότη» του Leoš Janáček για έξι πνευστά όργανα και το Μικρό Κοντσέρτο για πνευστά τσέμπαλο και κρουστά του CarlOrff παρουσιάζονται σε μια συναυλία από τους σπουδαίους δεξιοτέχνες του VentusEnsemble.