Την Ιρλανδία παρουσίασε ως παράδειγμα προς μίμηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, μιλώντας για το ελληνικό έλλειμμα στο γερμανικό περιοδικό Focus. «Ποτέ ξανά δεν θα αποδεχθούμε δημοσιονομικά στοιχεία που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα» τονίζει, αναφερόμενος εμμέσως στην ελληνική οικονομία.

Ads

Επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ανήκει στη σφαίρα του παραλόγου και ως εκ τούτου είναι ανάξιο σχολιασμού. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν σεβάστηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και έστειλε μήνυμα και σε άλλες χώρες, που όπως τόνισε, πρέπει να κάνουν ο,τι μπορούν για να νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο πυροδότησης κοινωνικών εκρήξεων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Η Ιρλανδία προχώρησε σε γενναία και δύσκολα βήματα, τόνισε. «Είμαι βέβαιος ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το ίδιο για να επιτύχει τον στόχο περιορισμού του ελλείμματος έως το τέλος του 2012», υπογράμμισε.

Όταν οι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού τον ρωτούν πως θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που υποψήφιες προς ένταξη στην ευρωζώνη χώρες «μαγειρεύσουν τα στοιχεία τους -όπως έκανε η Ελλάδα- και παραπλανήσουν ώστε να βρουν τον δρόμο τους στην ευρωζώνη», εκείνος απαντά: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα. Ποτέ ξανά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε δημοσιονομικά στοιχεία που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα […] Μέχρι τον επόμενο μήνα η Κομισιόν θα καταθέσει προτάσεις που θα βελτιώσουν το σχετικό πλαίσιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ads

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διάσωσης της Ελλάδας από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι όλα τα κράτη που μετέχουν στο κοινό νόμισμα έχουν και κοινή μοίρα και σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και να διορθώνουν όλες τις ανισορροπίες που έχουν. Η συνέντευξη έγινε στις 19 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Welt Am Sontag”, ο Γερμανός τραπεζίτης, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούρκεν Σταρκ, εκτίμησε ότι η μείωση μισθών αποτελεί μονόδρομο για χώρες όπως η Ελλάδα.