Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Τρίπολης από τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού φοιτητή από αστυνομικό επειδή… δεν είχε πάνω του την ταυτότητά του. Μετά το περιστατικό, ο νεαρός νοσηλεύτηκε επί 5 ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ για την υπόθεση πολιτικοί φορείς και οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για το πρωί του Σαββάτου πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Ads

Τα ξημερώματα της 20ης Ιανουαρίου, 3 νεαροί επέστρεφαν σπίτι τους από κεντρικό δρόμο της Τρίπολης. Περνώντας έξω από ένα μαγαζί, όπου ένα σκαμπό είχε πέσει στο πεζοδρόμιο, ο ένας από τους νεαρούς σκόνταψε και εκνευρισμένος το κλότσησε. Ο ιδιοκτήτης τους έκανε παρατήρηση και στη συνέχεια τα παιδιά αποχώρησαν. Εντός του μαγαζιού βρισκόταν την ώρα εκείνη ένας αστυνομικός με πολιτικά, ο οποίος πήρε στη συνέχεια το αυτοκίνητό του και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων σταμάτησε τους νεαρούς, ζητώντας τα στοιχεία τους. Με τη σειρά τους, οι νεαροί ζήτησαν τη δική του ταυτότητα, την οποία αρνήθηκε να δώσει. Οι δυο νεαροί έδωσαν τις ταυτότητές τους, ωστόσο, ο τρίτος, ο φοιτητής στο Πολυτεχνείο Βασίλης Σωτηρόπουλος δεν την είχε μαζί του, αλλά γνωστοποίησε στον αστυνομικό το όνομά του.

Όπως καταγγέλλουν οι νεαροί, ο αστυνομικός, όμως, δεν ικανοποιήθηκε και απαίτησε να μπει στο αυτοκίνητό του, συναντώντας την άρνηση του κ. Σωτηρόπουλου. Του ζήτησε να καλέσει τον πατέρα του προκειμένου να του φέρει την ταυτότητα, αλλά και πάλι ο αστυνομικός επέμενε να εισέλθει στο αυτοκίνητό του.

Την ίδια ώρα, ο αστυνομικός είχε ενημερώσει την αστυνομία και στο σημείο κατέφτασαν 3 περιπολικά με συνολικά 12 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, σύμφωνα με τις καταγγελίες των νεαρών. Τη στιγμή εκείνη, ο αστυνομικός με τα πολιτικά άρχισε να χτυπά το φοιτητή, ο οποίος έπεσε στο έδαφος. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες και σέρνοντάς τον από τα πόδια και το κεφάλι, τον έβαλαν μέσα στο περιπολικό και τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα.

Ads

Ενώ βρισκόταν στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, μεταξύ δύο αστυνομικών, εκείνος που βρισκόταν στα δεξιά του τον χτυπούσε συνεχώς μέχρι να φτάσουν στο τμήμα. Λίγη ώρα αργότερα, κατέφτασε στο αστυνομικό τμήμα ο πατέρας του νεαρού, όπου είδε το παιδί σε τραγική κατάσταση από την κακοποίηση. Ζήτησε να τον πάει στο νοσοκομείο, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν λέγοντας πως θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο πατέρας ζήτησε τουλάχιστον να του δοθεί λίγο νερό, για να λάβει την απάντηση ότι… δεν έχουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μεταβεί στο κέντρο της πόλης όπου υπήρχε ανοιχτό μαγαζί για να αγοράσει νερό. Στη συνέχεια, αφού κάλεσε δικηγόρο, το παιδί μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο στις 9 το πρωί, όπου έμεινε 5 ημέρες(!), καθώς τα τραύματά του ήταν αρκετά σοβαρά.

Οι οικογένεια Σωτηροπούλου κατέθεσε μήνυση σε βάρος των αστυνομικών, ωστόσο, η επίσημη απάντηση από το αστυνομικό τμήμα ήταν πως πρόκειται για αντίσταση κατά της αρχής. «Είναι δυνατόν τώρα ένας νεαρός φοιτητής απέναντι σε 12 αστυνομικούς και έναν με πολιτικά να επιδείξει αντίσταση κατά της αρχής;», διερωτάται στο tvxs.gr ο κ. Γιάννης Κουνέλης, γραμματέας του Συνασπισμού Αρκαδίας, και συμπληρώνει: «Λένε ψέματα!».

«Είναι ένα πρωτόγνωρο κρούσμα για την πόλη μας, που είναι μικρή. Ο κόσμος έχει δείξει αρκετό ενδιαφέρον. Μας προκάλεσε εντύπωση που ένας νεαρός άνθρωπος – ασχέτως ποιος ήταν – χτυπήθηκε επειδή δεν είχε ταυτότητα. Ο αστυνομικός, όπως λέγεται τώρα, ήταν μάλλον και μεθυσμένος», τονίζει.

Το θέμα έλαβε διάσταση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το Σάββατο έχει προγραμματιστεί από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο στις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στην Τρίπολη ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία. Τη διαμαρτυρία στηρίζουν πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, που έσπευσαν να καταδικάσουν το περιστατικό.

«Καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και πρόκληση για την τοπική κοινωνία» χαρακτήρισε το περιστατικό το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει «την άσκηση αστυνομικής βίας εις βάρος νεαρού συμπολίτη μας. Πιστεύουμε πως περιστατικά όπως αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη, δεν έχουν θέση στην πόλη μας και ζητάμε την πλήρη… διαλεύκανσή του». Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας έκανε λόγο για «φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας τα οποία παραπέμπουν σε άλλες εποχές», ενώ η ΚΝΕ αναφέρει ότι «κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της ΟΠΚΕ, λες και καταδίωκαν τον Παλαιοκώστα, για να αντιμετωπίσουν ένα νεολαίο φοιτητή στο κέντρο της Τρίπολης».

Για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας του εξηγήσεις για το νέο αυτό κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας.