Τριμερής συνάντηση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της μη υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2010 για τον κλάδο της ακτοπλοΐας πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, με πρωτοβουλία του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γ.Διαμαντίδη, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απ.Βεντούρη και του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γ.Χαλά.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η ΠΝΟ έχει λάβει απόφαση να προχωρήσει, από τις 23 Νοεμβρίου, σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες , διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα πλοία της κατηγορίας αυτής, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Βεντούρης σε επιστολή του προς την Ομοσπονδία και το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι «το ταμείο είναι μείον» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογραφεί καμία σύμβαση που να προβλέπει οποιαδήποτε αύξηση πλην της μηδενικής.

Ο κ. Διαμαντίδης παράλληλα κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία ώστε να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη στον κλάδο της ακτοπλοΐας, γεγονός το οποίο θα τον διευκολύνει σημαντικά στις διαπραγματεύσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν σημαντικά το τελικό κόστος του ταξιδιού με την ακτοπλοΐα στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ήδη πολλές εταιρείες της ακτοπλοΐας έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα προγράμματά τους ώστε να καλύψουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών, δεδομένου ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει δραστική μείωση δρομολογίων, προσαρμοσμένες στη λογική πως από τη σημερινή συνάντηση δεν θα υπάρξει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα με συνέπεια η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να προχωρήσει κανονικά στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει.

Ads

Στον τομέα της ναυτιλίας η συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2010 των ναυτικών που απασχολούνται στις ακτοπλοϊκές εταιρείες-μέλη της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας είναι η μόνη που παραμένει σε εκκρεμότητα μετά την άρνηση του προέδρου της κ. Βεντούρη να συμφωνήσει σε αυξήσεις επικαλούμενος σειρά σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αντίθετα ο κ. Βεντούρης έχει καλέσει την Ομοσπονδία να συμμετάσχει σε διάλογο για τον επανακαθορισμό του συνόλου των εργασιακών σχέσεων, εκκινώντας από το θέμα της επάνδρωσης των πλοίων της ακτοπλοΐας- πρόταση που έχει απορριφθεί από την εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.