Σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Cosmote, των εργαζομένων και του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, με τις 120 απολύσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο των συζητήσεων. Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έχουν καλέσει οι εργαζόμενοι στην Cosmote για σήμερα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ξεκινά σήμερα. Αύριο λαμβάνει χώρα 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ.

Ads

Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας Κεγκέρογλου στη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιείται στο υπουργείο για το θέμα των απολύσεων στην Cosmote και των περιοπών αμοιβών στον ΟΤΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι στιγμής σύγκλιση των δυο μερών. Η συνάντηση διεκόπη για λίγα λεπτά και απεχώρησαν προσωρινά οι συνδικαλιστές της Cosmote, μετά από αίτημα της εργοδοτικής πλευράς, ώστε να συζητηθεί πρώτα το θέμα των περικοπών στον ΟΤΕ για το οποίο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται ότι θα υπάρξει εν τέλει συναινετική λύση. Την ίδια ώρα, περίπου 150 εργαζόμενοι της Cosmote πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας όπου διεξάγεται η συνάντηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις νωρίτερα του κ. Κεγκέρογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται στο κτήριο του υπουργείου, (Πειραιώς 40), θα διερευνηθεί η νομιμότητα των απολύσεων που ανακοίνωσε η Cosmote. Τα συνδικάτα από την πλευρά τους πρόκειται να απαιτήσουν την ανάκληση των 120 απολύσεων στην Cosmote και των 150 απολύσεων στην εταιρεία «Γερμανός».

Οι εργαζόμενοι στην Cosmote,
οι οποίοι την Πέμπτη θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν 48ωρη απεργία (Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ για την Παρασκευή έχει αποφασιστεί 24ωρη απεργία σε ολόκληρο τον όμιλο ΟΤΕ. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ προειδοποιούν με συνέχιση των κινητοποιήσεων από την Τρίτη.

Παράλληλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ σε μποϊκοτάζ όλων των γερμανικών προϊόντων, χαρακτηρίζοντας ανάλγητη τη συμπεριφορά της διοίκησης του ΟΤΕ και της Cosmote “η οποία στηρίζεται από την Deutsche Telekom και την κυβέρνηση”.

Ads

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την απόλυτη υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα και στις απεργίες των εργαζομένων και χαρακτηρίζει αντεργατικές τις αποφάσεις της εργοδοσίας τόσο για τις απολύσεις, όσο και για τις ανατροπές και καταργήσεις ΣΣΕ και βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία και να παρέμβει άμεσα επιβάλλοντας την ακύρωση αυτών των αποφάσεων.

Η Cosmote από την μεριά της επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα με τη διαβεβαίωση ότι «έχει προβλεφθεί ισχυρό πακέτο στήριξης» για όσους απολύονται. Πρόκειται στην ουσία, υποστηρίζει η Cosmote, για ένα πρόγραμμα «τύπου» εθελουσίας εξόδου, καθώς όπως τόνιζαν στελέχη της εταιρίας, οι αποχωρήσεις θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στον εργαζόμενο, ύστερα από διαβούλευση και χωρίς η Cosmote να κάνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο νόμος για περίπου 30 απολύσεις το μήνα.

Παράλληλα, -όπως προσθέτει η διοίκηση- λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ηλικία, την προϋπηρεσία, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ενώ επιπλέον διατηρεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες παροχές.

Την αντίθεσή της στις απολύσεις εξέφρασε και η αντιπολίτευση. Για απόφαση «πρόκληση» μιλά η Νέα Δημοκρατία και καλεί τη διοίκηση και την κυβέρνηση να αναστείλουν τις απολύσεις και να βρουν άλλες λύσεις. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας Ν.Νικολόπουλος: «η αιφνίδια απόφαση της COSMOTE για την απόλυση 120 εργαζομένων αποτελεί πρόκληση. Έγινε χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Και τη στιγμή που η εταιρία καταγράφει σημαντικά κέρδη. Καλούμε την COSMOTE και την κυβέρνηση να αναστείλουν τις απολύσεις και να βρουν λύσεις, χωρίς θύματα τους εργαζόμενους».

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για απολύσεις και εργασιακές ανατροπές για πρώην και νυν ΔΕΚΟ, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να παρέμβει για ανάκληση των απολύσεων.

Όπως δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης «το αφεντικό του ομίλου ΟΤΕ, η γερμανική Deutsche Telecom, ανενόχλητη προχωρά σε μαζικές απολύσεις στην Cosmote και την θυγατρική της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, καθώς και σε δραστικές μειώσεις μισθών στον ΟΤΕ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για απολύσεις και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις πρώην ή τις νυν ΔΕΚΟ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος απλώς πλένει τα χέρια της.»

»Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου παραμένει αδιάφορη, γιατί προφανώς έχει ήδη συμφωνήσει με την Deutsche Telecom να της εκποιήσει κοψοχρονιά το 20% των μετοχών του ΟΤΕ που έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του δημοσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης 50 δισ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο κάνει πιο ελκυστική αυτή την εκποίηση προσφέροντας στη γερμανική πολυεθνική έναν όμιλο ΟΤΕ με πολύ λιγότερους και πιο φθηνούς εργαζόμενους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για την ανάκληση αυτών των απολύσεων και τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό συναγερμό για να ακυρώσουν το νέο κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της απασχόλησης εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας».