Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν οι διαδικασίες εύρεσης του θησαυρού του Αλή Πασά,στη Βασιλική Τρικάλων, σε τοποθεσία μεταξύ των χωριών Αγίων Θεοδώρων και Θεόπετρας. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί κάμερα στο υπέδαφος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει θησαυρός, σε ποιο ακριβές σημείο και σε ποια ποσότητα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να ανασυρθεί ο θησαυρός.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιχείρηση εξόρυξης γίνεται με πρωτοβουλία ενός 65χρονου Ελληνοαυστραλού, ο οποίος σκάβει ανά τον κόσμο θαμμένους θησαυρούς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει μελετήσει τόσο καλά την περιοχή και την ιστορία, που είναι πεπεισμένος ότι στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκονται δεκάδες σεντούκια γεμάτα με χρυσάφι, σε δωμάτια χτισμένα σε βάθος 15 μέτρων κάτω από το έδαφος. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Ελληνοαυστραλός ισχυρίζεται ότι το χρυσάφι είναι τόσο πολύ που θα μπορούσε, όπως χαρακτηριστικά λέει, «να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία».

Η προετοιμασία του για την ανεύρεση του θησαυρού ξεκίνησε πριν από περίπου εφτά μήνες. Ο 65χρονος εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες από την Κτηματική Υπηρεσία, τον Στρατό, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, το Υπουργείο Οικονομικών και τον Δήμο Βασιλικής, ενώ η επιχείρηση ανεύρεσης θα εξελιχθεί παρουσία στρατού, αστυνομίας και δήμου.

Ο μύθος αναφέρει ότι η κυρά Βασιλική του Αλη Πασά, η οποία καταγόταν από την περιοχή και σε αυτή οφείλει το όνομά της η κοινότητα, έχτισε μια εκκλησία το 1817 με έξοδα του Αλή Πασά για να εξευμενίσει τη μαζική εξόντωση Ελλήνων. Η παράδοση θέλει την περιοχή «άσυλο» των κυνηγημένων Ελλήνων, όπου κατέφευγαν για να σωθούν από την μήνιν του Αλή που ήταν ο αγαπημένος του τόπος. Ισως γι’ αυτό είχε δημιουργήσει μια υπόγεια «τράπεζα» όπου συγκέντρωνε το χρυσάφι του.

Ads

Πάντως, η αναζήτηση του θησαυρού αποτελεί το τελευταίο διάστημα το κύριο θέμα συζήτησης στην περιοχή. Εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο, ο δήμαρχος Βασιλικής δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ειδήσεων στην Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν να μάθουν για την ανακάλυψη του τεράστιου, όπως λέγεται, θησαυρού του Αλή Πασά.