Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία εμφανίζει ρήγματα ενόψει της ψηφοφορίας για το τρίτο συναπτό μνημόνιο με την τρόικα. Με ενιαία γραμμή υπέρ των μέτρων «κατεβαίνει» η ΝΔ. Διαρροές με αντίκτυπο και στο εσωτερικό του εντοπίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Σχετικά συσπειρωμένη, με το βλέμμα στην έξοδο του Μαξίμου, παρουσιάζεται η ΔΗΜΑΡ.
Ads
Στη Συγγρού η κοινοβουλευτική ομάδα δείχνει συμπαγής, στην κατεύθυνση υπερψήφισης των μέτρων τα οποία θα αποδεσμεύσουν τη δόση των 31,5 δις. Αντίστοιχο κλίμα επικράτησε άλλωστε στη συνεδρίαση της ΚΟ. H όποια αγωνία του πρωθυπουργού και των συνεργατών του μετατοπίζεται στην τελική στάση των βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ. Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι στη χειρότερη περίπτωση τα μέτρα θα «περάσουν» με τη στήριξη τουλάχιστον 154 (151 + 3) βουλευτών. Ωστόσο, κάποιοι βουλευτές της ΝΔ έχουν ήδη ανοίξει τη συζήτηση αναφορικά με την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η συμπόρευση με την αντάρτισσα ΔΗΜΑΡ δεν θα είναι πλέον δυνατή. Πρόκειται για την ίδια άποψη η οποία χαρακτηρίζει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη άτολμο στην πιο κρίσιμη στιγμή αυτής της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιδεικνύει σαφή προσήλωση στην υλοποίηση της αρχικής κυβερνητικής συμφωνίας, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να περιορίσει τις κοινοβουλευτικές «απώλειες» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Την επιτυχία του εγχειρήματος θα κρίνουν οι ψήφοι βουλευτών όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι διατυπώνουν έντονες ενστάσεις, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Δεδομένη άλλωστε είναι οι πεφρασμένη καταψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές Μιχάλη Κασσή και Θεόδωρο Παραστρατίδη. Την ίδια ώρα, για τη ψήφο του στο σύνολο του Προϋπολογισμού δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ο Μίμης Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας το 2013 μία χρονιά κατά την οποία «όλα κερδίζονται ή χάνονται». Συνεπώς, ζητούμενο αποτελεί αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε διαγραφές των ανταρτών βουλευτών μετά τη ψηφοφορία, εφαρμόζοντας και στην πράξη την κομματική πειθαρχία, εν μέσω ενός ιδιαίτερα δυσμενούς κλίματος στον πολιτικό του περίγυρο.
Στο μεταξύ, ο ίδιος φέρεται διατεθειμένος να μην ασκήσει την επόμενη μέρα βέτο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και κατ’ επέκταση η κοινοβουλευτική ομάδα θα δηλώσει «παρών» στη ψηφοφορία για τα μέτρα και θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό. Πάντως, στελέχη του κόμματος φαίνεται πως επιζητούσαν μία ακόμη πιο δυναμική απόφαση, επιθυμώντας ένα βροντερό «όχι» και στα μέτρα και στον Προϋπολογισμό. Μεταξύ αυτών είναι και ο «πασοκογενής» Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θα διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματος και θα καταψηφίσει. Ερωτηματικά συνοδεύουν τη στάση του Πάρι Μουτσινά. Σημειωτέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει επιβάλει καθεστώς κομματικής πειθαρχίας ενόψει της ψηφοφορίας.
Μέσα σε όλα αυτά, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό μετά τη ψηφοφορία να δρομολογεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προτείνοντας τις θέσεις των αντιπροέδρων για τους δύο έτερους αρχηγούς των κυβερνώντων κομμάτων. Αν τελικά η διαδικασία έγκρισης του νέου πακέτου ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις, το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει ως επόμενο «στοίχημα» τη διεκδίκηση ενός ποσού πλέον των 31,5 δις με αμιγώς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία του Μενέλαου Μυρίλλα FOSPHOTOS
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >