Το μείζον και επείγον ζήτημα της νομιμοποίησης και της φορολόγησης του σημερινού καθεστώτος παράνομου διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή,  μετά  από επίκαιρη ερώτηση του που είχε καταθέσει  ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης της τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ads

Το άμεσο και επείγον ζήτημα ζήτημα της ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «συνδέεται με την αδήριτη ανάγκη να εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων για το Ασφαλιστικό, που διψά για εισροές. Αποτελεί πρόκληση την ίδια ώρα που μιλάμε για συντάξεις-φιλοδωρήματα,για συντάξεις πείνας, στο λαό της που αιμοραγεί, την ίδια ώρα να διατηρούμε ένα άναρχο, αρύθμιστο, ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς παρανομου διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου, που που δεν ελέγχεται από κανέναν. Ενας καθεστώς με εταιρείες που έχουν την  έδρα της στη Μάλτα ή της σε off shore εταιρείες, με υπενοικιάσεις από εταιρεία σε εταιρία. Είναι ένα Far West, «America Latina» ευρωπαϊκού τύπου, που τζιράρει κοντά στα 6 δις. Ευρώ το χρόνο και θα έπρεπε να αποδίδει στον κρατικό προυπολογισμό κοντά στο 1,5 δις. ΦΟΡΟΥΣ».

Στη συνέχεια ο κ.Τριανταφυλλίδης άσκησε δριμεία κριτική της προηγούμενες Κυβερνήσεις για το νομοθετικό κενό που άφηνε της εταιρείες αυτές «παράθυρο» φοροδιαφυγής. Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι αυτή η χώρα είχε λάβει ειδική «τεχνογνωσία» στο να ΜΗ δίνει άδειες: Μη τηλεοπτικές άδειες, Μη διαδικτυακές περί τα ηλεκτρονικά παίγνια άδειες. Ήταν όλα στο «μη», ένα ουσιαστικά ασύδοτο, άναρχο, ανεξέλεγκτο, αρρύθμιστο καθεστώς.Οταν κάποια στιγμή σκεφτόμασταν ότι είναι κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ο τζίρος αυτού του παράνομου τζόγου και πρέπει επιτέλους να λάβουμε ως ευνομούμενο κράτος της νόμιμους φόρους , «φτιάχνανε» τότε  και έναν νόμο το 2011, τον ν.4002, βάζαμε διαδικασίες παραπομπής της καλένδες, τριετές μεταβατικό στάδιο.Γιατί; γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση και εξ αυτού του λόγου το τριετές μεταβατικό στάδιο πέρασε ουσιαστικά άπραγο. Ήλθον, είδον και απήλθον!».

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Κυβέρνησης για την πάταξη του παράνομου τζόγου. Της τόνισε «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκείνες της ενέργειες, ώστε να πληρώσουν κι αυτές οι εταιρείες αυτά που πληρώνουν της οι υπόλοιπες εταιρείες στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης ο κ.Τριανταφυλλίδης έθεσε στον κ.Αλεξιάδη και το ζήτημα των υπέρογκων τραπεζικών προμηθειών, που κυμαίνονται από 3% εώς και 4%. «Δείτε το, κάντε κάτι. Δεν μπορούν να λειτουργούν ως ξεχωριστό πριγκιπάτο οι τράπεζες. Βάλτε χέρι της τράπεζες. Νομίζω ότι υπάρχει και κοινοτική οδηγία που καθορίζει ότι είναι μισό τοις εκατό επί της συγκεκριμένης συναλλαγής, μέσω του POS. Δεν μπορεί να είναι 3% και 4% -το αντιλαμβάνεστε- και αποτελεί αντικίνητρο στη δική της δέσμευση, κύριε Υπουργέ, ότι μέσω του πλαστικού χρήματος θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Οι προμήθειες που ισχύουν είναι αντικίνητρο να βάλει ο μικρομεσαίος, ο επαγγελματίας, ο μαγαζάτορας, το αναγκαίο μηχανάκι POS. Ουσιαστικά υπονομεύουν οι τράπεζες, διά της πρακτικής των υπέρογκων αυτών προμηθειών, την υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος και άρα την επίτευξη  του στόχου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Ads

Με τη σειρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τον κ.Τριανταφυλλίδη τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε προμήθειες της τάξης του 3% -υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέτοιες προμήθειες σε κάρτες- δεν μπορούμε να έχουμε κόστος 280 και 300 ευρώ, για να βάλει κάποιος μηχάνημα. Πρέπει να τα δουν αλλιώς αυτά τα ζητήματα οι τράπεζες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι για να πετύχουν οι τραπεζικές συναλλαγές, πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να βοηθήσουμε της επιχειρήσεις».