Έως τα τέλη του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί «τοποτηρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα υπουργεία της χώρας προκειμένου να επιβλέψει την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου. Εν τω μεταξύ, νέο κύκλο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης έχει σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γερμανός αξιωματούχος θα συναντηθεί και με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να εξετασθούν η εφαρμογή του Μνημονίου και η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Ads

 

Μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής Κυβερνητικής Επιτροπής που έχει ως θέμα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει διαδοχικές συνεργασίες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Ρέππα με την παρουσία και των υφυπουργών, κκ. Π. Τζωρτζάκη και Ντ. Ρόβλια και με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ.  Ραγκούση.

 

Εν τω μεταξύ, ως τα τέλη του μήνα, η 30μελής ειδική Ομάδα Δράσης, ή task force, θα έχει εγκατασταθεί στα υπουργεία της χώρας, προκειμένου να επιβλέψει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου.

Ads

 

«Δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε τους Ελληνες, ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα που συμφώνησαν, μέσω τεχνικής βοήθειας. Και για μένα η σημαντικότερη δουλειά είναι να συντονίσω αυτή την τεχνική βοήθεια και να φέρω έτσι στους Ελληνες ένα σημάδι ελπίδας» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, διευκρίνιζε ότι η ειδική ομάδα έχει ως αποστολή να βοηθήσει την Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης κι όχι να θέσει υπό κηδεμονία τη χώρα.

 

Ανά τρίμηνο, η ομάδα δράσεις θα υποβάλλει εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Η Ομάδα Δράσης, που έχει συμβουλευτικό ρόλο, θα εδρεύει μεν στις Βρυξέλλες, αλλά στην Αθήνα θα λειτουργεί η ειδική ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

Στο επίκεντρό των εργασιών της ομάδας θα βρεθούν: ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας, επενδύσεις, αναμόρφωση δικαστικού συστήματος, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, φορολογία (όπως καταπολέμηση διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, μεταρρυθμίσεις και τεχνικές λογιστικού ελέγχου), δημοσιονομική διαχείριση (όπως διοικητική αναδιοργάνωση υπηρεσιών παρακολούθησης δαπανών), αναδιοργάνωση Δημοσίου.