Ποινή κάθειρξης 36 ετών κατά συγχώνευση – εκτιτέα τα 25 χρόνια – για την υπόθεση της ληστείας της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, το 2006, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στον Μάριο Σεϊσίδη. 

Ads

Οι δικαστές, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκριναν ένοχο, χωρίς ελαφρυντικά, τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της ληστείας και για τρεις πράξεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του φύλακα της τράπεζας και δύο ειδικών φρουρών, που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, το οποίο είχε ως κατάληξη τον βαρύτατο τραυματισμό του Γιάννη Δημητράκη. Ο Γιάννης Δημητράκης κατηγορούμενος για την ίδια ληστεία αθωώθηκε για τις δυο απόπειρες και καταδικάστηκε μόνο για απλή συνέργεια στην τρίτη, τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. 

Την ίδια ώρα, ο Μάριος Σεϊσίδης αθωώθηκε για τις υπόλοιπες έξι ληστείες για τις οποίες κατηγορήθηκε, αλλά και για τα αδικήματα της συγκρότησης οργάνωσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Με την απόφαση του το δικαστήριο αποδέχθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπήρξαν ποτέ οι αποκαλούμενοι «ληστές με τα μαύρα». Επίσης το δικαστήριο είπε «όχι» στο αίτημα της υπεράσπισης να έχει αναστέλουσα δύναμη η έφεση.

Ο Μάριος Σεϊσίδης ο οποίος καταζητείτο από το 2006, αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη – μαζί με τον επίσης αναρχικό Κώστα Σακκά – το περασμένο καλοκαίρι στη Λακωνία αντί απολογίας στο δικαστήριο δήλωσε περήφανος αναρχικός και μίλησε για την ύπαρξη   κατασταλτικών μηχανισμών που μαζί με  μερίδα των Μ.Μ.Ε.  δημιούργησαν διάφορα σενάρια περί ομάδας «τρομοκρατών» που δήθεν διαπράττει ληστείες για να χρηματοδοτήσει ενέργειες αντάρτικου πόλης με στόχο την κατασυκοφάντηση του αναρχικού χώρου.

Ads

Η απόφαση έγινε δεκτή με διαμαρτυρίες από αλληλέγγυους του Μάριου Σεϊσίδη. Επίσης ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Παπαδάκης, σε δήλωση του τόνισε: «Η σημερινή καταδικαστική απόφαση για τον Μάριο Σεισίδη είναι αυθαίρετη, απόλυτα αναντίστοιχη με το ανύπαρκτο αποδεικτικό υλικό και σε επίπεδο ποινών εξοντωτική, πέρα από κάθε όριο. Διερωτάται κανείς ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα εάν καταδικαζόταν και για τα άλλα εννέα κακουργήματα που είχαν αποδοθεί στους «ληστές με τα μαύρα», σενάριο που ακόμα και με τη σημερινή απόφαση κατέρρευσε πλήρως. Το μήνυμα εκδικητικότητας και ταύτισης των κατασταλτικών μηχανισμών, αστυνομικών και δικαστικών είναι σαφές και διαλύει κάθε αντίθετη αυταπάτη».