Με μια μεγάλη συναυλία συνοδεύθηκε η εκδήλωση «Αυτοψία ενός ναυαγίου: 6 μήνες από την Πύλο» στον κινηματογράφο Τριανόν, στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Ads

Η συναυλία ήταν ουσιαστικά μια γιορτή της αποφυλάκισης των Μοχαμάντ, Αμίρ και Ακίφ, των τριών προσφύγων που είχαν καταδικαστεί άδικα σε δεκάδες χρόνια φυλακή ως διακινητές.

Στη μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών για το Προσφυγικό συμμετείχαν:

  • Βαμβακούσης Ηλίας,
  • Βελεσιώτου Φωτεινή και μαζί της οι Νίκος Ζουρνής, Ορέστης Κολέτσος και Παναγιώτης Παπαγεωργίου,
  • Μποφίλιου Νατάσσα και μαζί της ο Αντώνης Παλαμάρης
  • Μυστακίδης Δημήτρης, και μαζί του η Έλενα Αβραμιώτη
  • Σιώτας Φώτης και μαζί του ο Γιώργος Φουντούκος
  • Φριντζήλα Μάρθα
  • και το σχήμα Aegean Music Project, αποτελούμενο από τους Δημήτρη Μπουσούνη, Αλέξανδρο Παπανικολάου, Zekiye Yurekli και Peter Jaques.

Νωρίτερα, κατά την «αυτοψία» του ναυαγίου της Πύλου, επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές ανέδειξαν τις συνθήκες και τις αποφάσεις που οδήγησαν στην τραγωδία, στις καθυστερήσεις της έρευνας και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δικηγόρος των προσφύγων άδικα κατηγορούμενων ως διακινητών, Δημήτρης Χούλης, ο δικηγόρος των επιζώντων, Βασίλης Παπαδόπουλος, η Ειρήνη Γαϊτάνου, από την RSA (Refugee Support Aegean), ο Στέφανος Λεβίδης από τη Forensis, την ερευνητική ομάδα, που μελέτησε ενδελεχώς το ναυάγιο με τρισδιάστατη αναπαράσταση του, ο δημοσιογράφος του Solomon, το οποίο έκανε μια βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρευνα για το ναυάγιο, Σταύρος Μαλιχούδης, o διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, και ο επιζώντας του ναυαγίου Ahmad Al Κilani, o οποίος συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την μαρτυρία του, στην σχετική εκδήλωση του Στ. Κούλογλου.