Με επιτόκιο 1,9%, το οποίο σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πιθανόν και να χαρακτηριζόταν «ληστρικό», δανείστηκε χθες μέσω 30ετών ομολόγων το ελληνικό κράτος.

Ads

Η πρώτη προσφυγή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων για μακροχρόνιο δανεισμό μετά την έκδοση του 10ετούς τον Ιανουάριο (την οποία, όπως και τη χθεσινή, η κυβέρνηση είχε επίσης χαρακτηρίσει επιτυχημένη μολονότι και προμήθεια έδινε, συγκεκριμένα 0,175%, αλλά και υπαγόταν στο Αγγλικό Δίκαιο) έδωσε ένα ακριβό επιτόκιο.  Όχι απλώς πάνω από τις αρχικές προσδοκίες ακόμη και για την περιοχή του 1,65% με 1,7%, αλλά πολύ πάνω από τις αποδόσεις που δίνουν οι 30ετείς τίτλοι των ευρωπαϊκών οικονομιών που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη και αρνητικές.

Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο είναι 9 φορές πολλαπλάσιο της απόδοσης που έδινε στη δευτερογενή αγορά το ολλανδικό (μολονότι δεν είναι ομοειδείς πρωτογενής και δευτερογενής αγορά, η σύγκριση είναι αρκούντως ενδεικτική) και 7,82 φορές ακριβότερο της απόδοσης του γερμανικού 30ετούς. Ακόμη όμως και σε σχέση με το ιταλικό, το πορτογαλικό και το ιρλανδικό είναι ακριβότερο κατά 1,15, κατά 1,8 και κατά 2,58 φορές αντίστοιχα.

Διαμορφώνοντας οι προσφορές το επιτόκιο στο 1,9%, καταδεικνύουν την επιδείνωση που καταγράφεται στην καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων.

Ads

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ., με τις προσφορές να φτάνουν τα 26,4 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις του 30ετούς ομολόγου σε όσες χώρες της Ευρώπης έχουν εκδώσει τέτοιας διάρκειας τίτλους έχουν, με βάση τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, ως εξής: Αυστρία: 0,511%, Γαλλία: 0,796%, Γερμανία: 0,243%, Ιρλανδία: 0,737%, Ιταλία: 1,653%, Ολλανδία: 0,211%, Πορτογαλία: 1,039%, Σλοβακία: 0,762%, Ισπανία: 1,266%, Ελβετία: -0,058%, Ηνωμένο Βασίλειο: 1,368%.

Ο ΟΔΔΗΧ εκμεταλλεύτηκε το «timing» μετά το θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η ΕΚΤ ανακοινώνοντας ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, δίνοντας στις BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα την εντολή να τρέξουν τη διαδικασία.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι επόμενες ελληνικές εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν Ιούλιο και Οκτώβριο. Ο σχεδιασμός της χώρας προβλέπει καθαρές εκδόσεις νέων ομολόγων 8 δισ. ευρώ έως 12 δισ. ευρώ για το 2021. Το Ελληνικό Δημόσιο με τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων επιβαρύνει το δημόσιο χρέος΅, το οποίο προ των repos θα φτάσει τα 344 με 345 δισ.

Για «έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα σήμερα (σ.σ.: χθες) προχώρησε με επιτυχία στην έκδοση 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2008».

Πηγή: avgi.gr