Με την φράση του Γκαίτε «από όλους τους ανθρώπους οι Έλληνες ονειρεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το όνειρο της ζωής», ξεκινά η έκθεση της Citigroup Inc., με τίτλο «Η νέα δεκαετία της Ελλάδας», στην οποία επισημαίνεται ότι η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τις τρέχουσες συνθήκες.

Ads

Στην έκθεση της Citigroup παρουσιάζονται οι προοπτικές της Ελληνική οικονομίας και εκτιμάται ότι η παρούσα κρίση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι παρά τις συχνές συνεντεύξεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που αναλύουν το πρόγραμμά τους, οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραμένουν σε πτωτική τροχιά.

Επιχειρώντας μία ερμηνεία του παραπάνω φαινομένου, ο οίκος θέτει το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδεικνύει επαρκή πολιτική βούληση ή αν τα σχέδια της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τις αγορές.

Ads

Παράλληλα, παρουσιάζονται τρία πιθανά σενάρια: το «βασικό», το «αισιόδοξο» και το «απαισιόδοξο».

Το βασικό…

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στο οποίο η Citi δίνει πιθανότητες 50%, η Ελλάδα επιτυγχάνει τους περισσότερους μακροοικονομικούς στόχους της για το 2010, συμπληρώνοντας τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα με νέα ήπια μέτρα.

Κατά συνέπεια, επιτυγχάνεται μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με τις αγορές να εστιάζουν, ωστόσο, στις εξελίξεις από το 2011 και μετά. Πιθανοί κερδισμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών θα είναι, σύμφωνα με τη Citi, οι μετοχές της Εθνικής, της Τράπεζας Κύπρου, του ΟΤΕ, της Coca Cola και του ΟΠΑΠ.

Το αισιόδοξο…

το οποίο έχει 20% πιθανότητα να υλοποιηθεί, προβλέπει ότι η επίτευξη των περισσότερων μακροοικονομικών στόχων για το 2010 γίνεται εφικτή χωρίς τη δρομολόγηση νέων μέτρων και στη διάρκεια της φετινής χρονιάς εγκρίνονται και εφαρμόζονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Κατά συνέπεια, οι αγορές δέχονται με μεγαλύτερη ευκολία την προοπτική
μείωσης από την Ελλάδα του ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2012 και η
απόδοση στην Ελλάδα ξεπερνά τη μέση απόδοση των υπόλοιπων χωρών.

Και το απαισιόδοξο…

Σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα, από τις αρχές του 2010, δεν επιτυγχάνει τους
δημοσιονομικούς στόχους, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό να διευρυνθεί και η χώρα
να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους 54 δισ.
ευρώ.

Ακολούθως, η Ελλάδα, αναγκάζεται να λάβει νέα πιο σκληρά μέτρα, με
αποτέλεσμα να οδηγείται η οικονομία σε σημαντική και παρατεταμένη
αδυναμία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τιμές των μετοχών θα δεχθούν
ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις ενώ κερδισμένες θα είναι πιθανά οι μετοχές
εταιριών με περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα. Το απαισιόδοξο σενάριο συγκεντρώνει 20% των πιθανοτήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου η Ελλάδα διαπραγματεύεται δέκα φορές τα κέρδη του 2009 με αύξηση 9% των κερδών ανά μετοχή πέρυσι, έναντι διαπραγμάτευσης επί 16 στην Ευρώπη, κατά μέσον όρο. Το Μάρτιο του 2009, η Ελλάδα διαπραγματευόταν οκτώ φορές τα κέρδη του 2008.

«Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2010 είναι ανέφικτοι και διαβλέπουμε υψηλό κίνδυνο υποχώρησης», αναφέρεται στην έκθεσή.

Τις προτεραιότητες του υπ. Οικονομίας παρουσίασε η Λ. Κατσέλη

Στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010 αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Πρώτη βασική προτεραιότητα αποτελεί η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την πιστωτική ασφυξία. Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη, το πρώτο βήμα έγινε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών, επιχειρηματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο επιτρέπει σε όσους τους αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15/04/2010 για ρύθμιση των οφειλών τους.

Η αναμόρφωση του ΤΕΜΠΕ είναι η επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, για την οποία, σε συνεργασία το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να εξαγγείλουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των εγγυήσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΕ.

Η στήριξη των επενδύσεων για να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα θα πραγματοποιηθεί «με απλούστευση διαδικασιών που διέπουν το ΕΣΠΑ, καθώς και αναμόρφωση του περιεχομένου του ΕΣΠΑ, με αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, με αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου και με την προώθηση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Τελευταία προτεραιότητα είναι η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, η οποία θα επιτευχθεί, όπως δήλωσε η υπουργός «με την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών, την προώθηση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων, με την ανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων και τη μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή και με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε ως «εθνική επιταγή» την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγωγικού ελλείμματος.

Τέλος, η υπουργός τόνισε πως η χώρα για να βγει από την κρίση θα πρέπει να επενδύσει στα πλεονεκτήματα της όπως είναι η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που της επιτρέπει να δημιουργήσει μία ευρύτερη περιφερειακή αγορά όπου τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση. Επιπλέον, προς αξιοποίηση πλεονεκτήματα είναι το οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καθώς και το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον της που αποτελεί βασικό πλουτοπαραγωγικό παράγοντα, μη αξιοποιήσιμο μέχρι σήμερα.