Με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και προειδοποιήσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε και πέτυχε σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Ads

 
Αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν καθώς στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις που δεν σχετίζονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. «Αν ο οδηγός παραβιάζει τα όρια θα γίνει ατύχημα», τόνισε με νόημα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις επιπλέον διατάξεις αν δεν δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.
 
Η αντιπολίτευση αντέδρασε και για το χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας, επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπεται διεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν αλλαγές.
 
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κανονισμού της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου (ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη). Ο ίδιος υποστήριξε το αίτημα οφείλεται στο ότι το νομοσχέδιο εισάγει κρίσιμες αλλαγές και διορθώσεις στους Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος, που τίθενται σε ισχύ από 1.1.2014, ενώ παράλληλα οι διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων υπήρξαν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του υπουργού, η οποία και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία  (21 βουλευτές υπέρ έναντι 17 βουλευτών κατά). Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το Σάββατο σε δύο συνεδριάσεις τη συζήτηση επί της αρχής, ενώ την Κυριακή θα κληθούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους οι φορείς. Την Κυριακή το απόγευμα θα γίνει η συζήτηση επί των άρθρων.
 
Η Φεβρωνία Πατριανάκου από τη ΝΔ ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση εδώ και 1,5 μήνα και πως το 95% των αιτημάτων έγινε αποδεκτό. Όπως είπε οι βουλευτές συμμετέχουν στην Επιτροπή για να διορθώσουν πιθανά λάθη και παραλείψεις και όχι για να κρύβονται πίσω από αοριστολογίες, καταγγελίες και δημαγωγίες. Σχετικά με τη σύντμηση του χρόνου ανέφερε πως οι βουλευτές θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να τηρήσουν τα θρησκευτικά καθήκοντα, κάτι που δεν θα είναι δυνατό να συμβεί αν το νομοσχέδιο δεν συζητηθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
 
Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ είπε πως «εμείς πήραμε μέρος στη διαβούλευση για το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου (σσ Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα», ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει μέρος σε καμία διαβούλευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου. «Ο οδηγός που παραβιάζει τα όρια συνεχώς, κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα και αυτό αφορά τον τρόπο που νομοθετεί το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε προειδοποίησε ότι σε πολλές διατάξεις από τα υπόλοιπα κεφάλαια που εισάγουν αλλαγές, το κόμμα του θα διαφωνήσει, διότι έχουν εντοπιστεί ζητήματα που δεν συνδράμουν στην είσπραξη εσόδων.
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως με τη διαδικασία που ακολουθείται και τη σύντμιση χρόνου δεν επιτρέπεται ένα ώριμο νομοθετικό έργο, σημειώνοντας πως η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η μόνη διαβούλευση που έγινε ήταν με την τρόικα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κάνοντας λόγο για μια αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία. Όπως σημείωσε στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».
 
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του Νότη Μαριά κάλεσαν τον Γιάννη Στουρνάρα να αποσύρει από το νομοσχέδιο το μέρος που περιλαμβάνει άσχετες διατάξεις με το φόρο στα ακίνητα και τάχθηκε κατά της διαδικασίας.  
 
Για προσβλητική αναφορά έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα πως υπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση για το νομοσχέδιο. «Η διαβούλευση έγινε με την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα άλλα κόμματα, να μας το πείτε, να λάβει ο καθένας τα μέτρα του».
 
«Ακολουθείτε διαδικασία που στερεί τη δυνατότητα σοβαρής επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση», δήλωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ. Όπως είπε η διαδικασία στερεί τους βουλευτές από τη δυνατότητα να εμπεδώσουν τις περιπτώσεις του νομοσχεδίου που απαιτούν διορθώσεις και στήριξε το αίτημα του Νότη Μαριά να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.