Η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως είναι μια από τις πλέον άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, καθώς, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της και η Εφημερίδα των Συντακτών, η Έφη Αχτσιόγλου έχει ήδη έτοιμη την τροπολογία που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου οι σχετικές συζητήσεις.

Ads

Πρόθεση της υπουργού Εργασίας είναι να αλλάξει μόνο για φέτος τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό, ώστε οι όποιες αυξήσεις να ξεκινήσουν από τις αρχές του ερχόμενου έτους. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο η σχετική διάταξη θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι το Δεκέμβριο.

Στόχος του υπουργείου είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει πάλι στα 751 ευρώ, όχι άμεσα αλλά τμηματικά.  Για να συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο που ακολούθησε η Πορτογαλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στη δική της μεταμνημονιακή περίοδο.

Έτσι επιδίωξη είναι να υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 30-50 ευρώ εντός του 2019 και ακολούθως κάθε χρόνο να υπάρχει, μέσα από τη θεσμοθετημένη διαδικασία, αύξηση ώστε μέσα σε 2-3 έτη θα προσεγγίσουμε πάλι τα 751 ευρώ.

Ads

Ενδεικτική άλλωστε των κυβερνητικών προθέσεων είναι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ίδια εφημερίδα, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει την ανάγκη “να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια παιδεία και υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας”.