Πρόταση για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου θα καταθέσει τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προκάλεσε τον πρωθυπουργό αναφέροντας «αντί να υπόσχεται στα λόγια ότι επί των ημερών του δεν θα κοπεί το αφορολόγητο, να την προσυπογράψει».

Ads

«Αποτελεί κλασσικό παράδειγμα fake news το πώς ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει. Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλουμε να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό από εκείνο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι «αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για επιστροφή της 13ης σύνταξης, υπάρχει όμως έμμεσος τρόπος να ενισχυθεί το εισόδημα τους, εάν πχ. βρουν τα παιδιά τους δουλειά κι έτσι δεν χρειάζεται να δίνουν μέρος της σύνταξης τους για την συντήρηση των άνεργων μελών της οικογένειας ή ένα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις».

Σε ότι αφορά τα αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες, σημείωσε ότι «θα σεβαστώ απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών θα δώσουμε ότι πρέπει στο πλαίσιο που αντέχει η ελληνική οικονομία».

Παράλληλα σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση», την πρόταση μομφής προς τον αναπλ.υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Πολάκης έχει πει “να βάλουμε 2-3 φυλακή για να κερδίσουμε εκλογές”, ότι θα θάψει δημοσιογράφους κάτω από τη γη. Η επίθεση στον Σ. Κυμπουρόπουλο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρόταση μομφής ήταν ηθική υποχρέωση για να επαναφέρουμε έναν κώδικα αξιών στην πολιτική». Υποστήριξε επίσης πως η ισχυροποίηση της Κεντροδεξιάς είναι το «μεγαλύτερο ανάχωμα σε οποιαδήποτε Ακροδεξιά», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήθελε να στηρίξει την Ακροδεξιά « με την ελπίδα ότι θα έκοβε κάποιες ψήφους από τη ΝΔ. Είναι μία λογική που έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές».

Ads

Αναφερόμενους στους στόχους για τα πλεονάσματα είπε: «Ο κ. Τσίπρας λέει πως το 3,5% πλεόνασμα είναι θέσφατο. Γιατί; Ενώ μειώνοντάς το θα μπορούσαμε να κόψουμε φόρους, να αυξήσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να στηρίξουμε παιδεία και υγεία; Τώρα παίρνει 10, γυρίζει 1 και έχει την απαίτηση από τους πολίτες να του πούν ευχαριστώ». Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στα αιματηρά περιστατικά του Πάσχα τονίζοντας «κανένα έθιμο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, όταν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις σαΐτες της Καλαμάτας αλλά και στις μπαλωθιές. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ανεξάρτητη χρήση όπλων και να μην έχουμε άλλα τραγικά περιστατικά».