Σε λίστα αναμονής βρίσκονται 125 διασωληνωμένοι ασθενείς που πρέπει, το αργότερο σε 48 ώρες, να εισαχθούν σε ΜΕΘ που δεν υπάρχουν. Παραμένουν σε κοινούς θαλάμους και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο, όπως αναφέρουν γιατροί στο Tvxs.gr, ενώ ο αγώνας που δίνεται από τους υγειονομικούς φτάνει στα όρια της απόγνωσης. Όσο για τους non covid ασθενείς, είναι ήδη μήνες στην αναμονή. Και πλέον το ΕΣΥ, με την «κορονοποίησή» του, δείχνει να τους εγκαταλείπει. 

Ads

Την Τετάρτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 630 και πολλούς από αυτούς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, καθώς οι ελλείψεις σε κλίνες είναι μεγάλες και οι εισαγωγές συνεχίζουν αμείωτες. Οι υγειονομικοί δεν επαρκούν και είναι ήδη εξαντλημένοι, ενώ οι non covid ασθενείς έχουν ουσιαστικά μείνει εκτός ΕΣΥ. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία. Όσοι από τελικά φτάνουν σε κάποιο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς covid και non covid περιστατικά σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται στους ίδιους χώρους. 

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής να χαρακτηρίζεται από απελπιστική έως εγκληματική, η κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου της Αριστοτελία Πελώνη, επιμένει να ισχυρίζεται πως «το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά αντέχει». «η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι πιεστική, δεν είναι οριακή. Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάρρευση», απαντούν τρεις γιατροί από τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίοι περιγράφουν στο Tvxs.gr τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ. 

Κώστας Λιβαδάς, γιατρός/διευθυντής κλινικής στο Σισμανόγλειο, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ

Ads

«Το Σισμανόγλειο νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο covid. Τα μόνα μη covid τμήματα που λειτουργούν είναι τα δυο ψυχιατρικά εφήβων και ενηλίκων, η αιματολογική κλινική και η μονάδα κυστικής ίνωσης. Διαθέτουμε 300 κρεβάτια για covid. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 256 εισαγωγές, 14 ασθενείς σε ΜΕΘ, έχουμε 13 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ πρόκειται να ανοίξουν τρία κρεβάτια στις ΜΕΘ και άλλα έξι στις αίθουσες των χειρουργείων. Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ βρίσκονται στη λίστα και αναμένουν το ΕΚΑΒ για να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ. Κανονικά πρέπει να μεταφερθούν σε ΜΕΘ εντός 18 ωρών το πολύ. Στη λίστα αυτή βρίσκονται 125 ασθενείς που επείγονται για ΜΕΘ που δεν υπάρχουν. Οι κίνδυνοι για την υγεία τους αντιλαμβάνεστε ότι εξυπακούονται.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ανοίξουν τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη και για τα ιδιωτικά που υποτίθεται ότι συμβάλλουν, δεν έχουμε εικόνα της πραγματικής συμβολής τους. Το Ερρίκος Ντυνάν δέχεται non covid περιστατικά της εφημερίας, χθες εφημέρευε, δεν ξέρουμε πόσα περιστατικά υποδέχτηκε διότι εμείς δεν έχουμε συναδέλφους μέλη εκεί ώστε να γνωρίζουμε και καλό είναι να γίνουν από τους δημοσιογράφους ρεπορτάζ.

Οσο για τα άλλα, το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου επίσης δεν ξέρουμε πόσα περιστατικά δέχονται έστω και με αυτά τα αυστηρά κριτήρια που θέτουν. Κανονικά έπρεπε να είχαν επιταχθεί ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο και ένα στρατιωτικό. Όσο για τους non covid ασθενείς μας δεν υπάρχουν οδηγίες, δεν μπορούν να έρθουν στο νοσοκομείο, ούτε εμείς μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε. Αυτοί είναι στην αναμονή έτσι κι αλλιώς.

Οπότε δεν ξέρω τι εννοεί η κ. Πελώνη όταν λέει ότι αντέχει το ΕΣΥ, αντέχει ίσως ακόμη για κάποια περιστατικά covid εκτός ΜΕΘ, όμως αναμφισβήτητα υπάρχει λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ στα non covid περιστατικά. Και βέβαια δεν έχει σταματήσει ούτε ο καρκίνος, ούτε τα εμφράγματα, ούτε ο κολικός νεφρού, ούτε όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα. Η μη covid νοσηρότητα έχει καταρρεύσει. Όταν έχουν σταματήσει τα χειρουργεία στο 80% και μεγάλα νοσοκομεία δουλεύουν με δύο αίθουσες χειρουργείου για ποια αντοχή μιλάνε;».

Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος – εντατικολόγος, γιατρός στην #ΜΕΘ #COVIDー19, Πρόεδρος  Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αττικόν

«Στο Αττικόν είμαστε γεμάτοι. 43 ασθενείς στα 43 κρεβάτια ΜΕθ, αυτήν τη στιγμή. Ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να είχε επιταχθεί χθες, είναι ήδη πολύ αργά. Αν δεν γίνει έστω τώρα θα βλέπουμε σε λίγες μέρες διασωληνωμένους ασθενείς σε ράντζα και ταράτσες. Εκτός όμως από τα κρεβάτια και τις υποδομές του ΕΣΥ έχει εξαντληθεί και το προσωπικό του. Ειδικά όλοι οι παθολόγοι, οι εντατικολόγοι, οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς που ασχολούνται με τα covid περιστατικά είναι 11 μήνες συνεχώς όρθιοι και βρίσκουν τώρα εφεδρείες από οφθαλμίατρους μέχρι γυναικολόγους για να βοηθήσουν, αυτό όμως είναι πάρα φύσιν, όσο και να θέλουν αυτοί οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δεν μπορούν.

Αντίθετα στις μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα εκτός από τις υποδομές υπάρχουν και οι εξειδικευμένοι γιατροί που χρειάζονται. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο. Προτίμησαν να δώσουν μια σειρά πόρους σε μεγάλες εταιρίες, όπως η Aegean, σε εξοπλισμούς στρατιωτικούς, στην αστυνομία και δεν δώσανε τίποτα για την υγεία. Αυτό είναι εγκληματικό. Και οι όποιες κλίνες άνοιξαν ήταν όλες δωρεές. Και ό,τι προσωπικό ήρθε ήταν από ανακύκλωση, από άλλα νοσοκομεία δηλαδή και συμβασιούχοι. Λες και δεν υπάρχει πανδημία».

Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Γενικό Κρατικό Νίκαιας

«Απολογισμός νύχτας 17/3/2021. Στο νοσοκομείο 9 ασθενείς με covid διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο, κάποιοι για πάνω από μια ημέρα. Διακομίστηκαν σε ΜΕΘ οι 2. Αυτή τη στιγμή η συνάδελφος διασωληνώνει στο δίπλα, περιμένω να τελειώσουν για να φωνάξω τους αναισθησιολόγους κι εγώ. Επίσης ψάχνω αναπνευστήρα.

Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν το τελευταίο χρόνο είναι ουσιαστικά μηδενικές. Οι χώροι του νοσοκομείου, ιδιαίτερα οι χώροι του πρώτου ορόφου, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid,  είναι παντελώς ακατάλληλοι (δωμάτια χωρίς τουαλέτες, χωρίς δυνατότητα να κάνει ο ασθενής ένα μπάνιο για πάρα πολλές ημέρες, και πολλά άλλα).

Η κεντρική παροχή οξυγόνου του νοσοκομείου οριακά καλύπτει τους 116 ασθενείς με covid που  νοσηλεύονται. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό δεν επαρκεί και ο αγώνας που δίνεται για τη νοσηλεία των ασθενών φτάνει συχνά στα όρια της απόγνωσης. Η πίεση για γρήγορη διεκπεραίωση των ασθενών, οδηγεί σε καταστάσεις αυξημένης ταλαιπωρίας των ίδιων και των οικογενειών τους (πχ διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο). Τις τελευταίες ημέρες και επειδή έχουν γεμίσει οι κλίνες στις ΜΕΘ, παρακολουθούμε με απελπισία διασωληνωμένους ασθενείς να παραμένουν στους κοινούς θαλάμους και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο, χωρίς την ελπίδα της καλύτερης φροντίδας που θα είχαν αν ήταν σε κλίνη ΜΕΘ.   

Οι ασθενείς που έχουν άλλα προβλήματα και όχι Covid, δύσκολα πλέον μπορούν να εξυπηρετηθούν. Τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί δραματικά και οι ασθενείς εξωθούνται προς τον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις εκκλήσεις μας για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας αυτές τις κρίσιμες ώρες, η κυβέρνηση επιλέγει επικοινωνιακά παιχνιδάκια: παρουσιάζει σαν μεγάλο επίτευγμα την χρησιμοποίηση 60 κλινών του Ιατρικού Περιστερίου, με διπλό νοσήλειο και επιλογή ασθενών που δεν είναι βαριά.

Aν κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι δεν πειράζει να πεθάνουν και κάποιοι ασθενείς παραπάνω, ότι δεν πειράζει να ξενυχτάμε 2-3 φορές την εβδομάδα για να εισπράττουμε την πιο μεγάλη ήττα όταν χάνουμε τους ασθενείς μας επειδή δεν βρήκαμε κλίνη ΜΕΘ, πρέπει αυτοί οι κάποιοι να κατανοήσουν καλά ότι θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων».