Σε τρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο Αθηνά, που αφορά, μεταξύ άλλων, σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών, προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Τα Προεδρικά Διατάγματα για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» ολοκληρώνονται και προωθούνται για δημοσίευση τις επόμενες ημέρες.

Ads

Η πρώτη αλλαγή σχετίζεται με τη μη συγχώνευση τμημάτων της ξένης φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αριστοτέλειο. Η αλλαγή αυτή προωθείται καθώς τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η φοιτητική κοινότητα αντιδρούσε σθεναρά, τονίζοντας την υποβάθμιση που θα υποστούν οι εν λόγω σχολές σε ενδεχόμενη συγχώνευση.
 
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε συγχώνευση των τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.
 
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τα τμήματα ψυχολογίας. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο «Αθηνά» προέβλεπε απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας το οποίο όμως παρείχε αυτόνομο πτυχίο και είχε χωριστούς εισακτέους από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο οποίο και ανήκε. Με τις νέες αλλαγές, το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τελικά δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται. Συγκεκριμένα γίνεται ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας.
 
Τέλος δεν θα συγχωνευθούν τα τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των ΤΕΙ.
 
Νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την επανεπεξεργασία του σχεδίου «Αθηνά», τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να πείθει για το σοβαρό και αντικειμενικό της χαρακτήρα. Ειδικότερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως «αν το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει τώρα στην αποστολή των σχεδίων των προεδρικών διαταγμάτων, χωρίς να μεσολαβήσει η αναγκαία επανεπεξεργασία, κανείς δεν θα έχει πεισθεί ότι οι λύσεις δεν είναι εμβαλωματικές και ότι εφαρμόστηκαν γενικά κριτήρια με αντικειμενικό και ενιαίο τρόπο».
 
Να σταματήσει να κρύβεται κάλεσε το υπουργείο Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τις μελέτες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σχέδιο. Κατηγόησε επίσης το υπουργείο ότι δεν απάντησε στην αποκάλυψη ότι ανέθεσε μελέτη «σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα ιδιοκτήτριας κολεγίου προκειμένου να συνταχθεί το σχέδιο».
 
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, «πρέπει η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα να γνωρίζει πώς διασφαλίστηκε ο αντικειμενικός χαρακτήρας του “ερευνητή” που έκανε την μελέτη – βασικό εργαλείο για την εκπόνηση του σχεδίου “Αθηνά”, που στη προκειμένη περίπτωση είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Metropolitan College».

Απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε «αποκαλυπτικό» τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το εθνικό θέμα της Παιδείας, κάνοντας λόγο για «μηδενική κατάθεση προτάσεων» τόσο κατά τη διάρκεια του διαλόγου που προηγήθηκε όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
 
«Για ένα κόμμα που κατέχει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό είναι πράγματι αξιοπερίεργο. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προασπίζει το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ αναλαμβάνοντας το κόστος προτάσεων και αλλαγών. Όλα τα υπόλοιπα στη Βουλή», κατέληξε ο υπουργός.

Ολοήμερος αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας
 
Στο μεταξύ, ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν για την Πέμπτη, από τις 12:00 το μεσημέρι, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ όλης της χώρας καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».
 
Σήμερα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τους συγκεντρωθέντες να επιμένουν στην απόφασή τους να υπερασπιστούν την αυτονομία και αυτοτέλεια των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών της Σχολής, καθώς και του Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος (ΦΠΨ).
 
Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρήθηκαν, εκτός από το σχέδιο «Αθηνά», και για τη μεγάλη μείωση των εισακτέων (αγγίζει σχεδόν το 50%) στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ads