Με τρεις αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, κλείνει το υπουργείο εργασίας τις εκκρεμότητες με τους δανειστές. 

Ads

Κατάργηση έκπτωσης στην εισφορά υγείας

Καταργείται η έκπτωση στην εισφορά υγείας που είχε προβλεφθεί για τους νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους. 

Η εν λόγω εισφορά ορίζεται πλέον στο 6,95% επί του δηλωθέντος εισοδήματος από τις αρχές του επόμενου έτους και όχι από το 2019, όπως προβλεπόταν αρχικά. 

Ads

Αντίθετα, διατηρείται η έκπτωση που έχει προβλεφθεί για την κύρια σύνταξη για την πρώτη πενταετία άσκησης του επαγγέλματος.

Ποιοι χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς ΟΓΑ

Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, σε περιοχές με λίγους κατοίκους που όμως δεν είναι αγρότες, χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ και τα ασφάλιστρά τους θα υπολογίζονται πλέον σύμφωνα με ό,τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Θα πρέπει δηλαδή να καταβάλλουν, από τις αρχές Ιανουαρίου, 26,95% επί του πραγματικού τους εισοδήματος για κύρια σύνταξη και υγεία.

Μία αλλαγή που, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτιμάται ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων ακόμα και πάνω από 50%, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων, σε μικρό χωριό, με εισόδημα 10.000 €, μέχρι σήμερα καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ 100 ευρώ το μήνα. Με το νέο καθεστώς, θα κληθεί να καταβάλει, κάθε μήνα, σε εισφορές 225 €.

Αλλαγή στην εξαγορά πλασματικών ετών

Η τρίτη αλλαγή αφορά στην εφάπαξ εξαγορά των πλασματικών ετών, το κόστος των οποίων έχει ήδη τριπλασιαστεί με το νέο ασφαλιστικό. 

Με τη νέα ρύθμιση καταργείται η συνολική έκπτωση του 15% και πλέον ορίζεται στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς. 

Η αλλαγή αυτή αφορά στην εξαγορά πλασματικών ετών είτε πρόκειται για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.