Οι σοροί τριών ακόμη αγνοουμένων από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι ανασύρθηκαν την Τρίτη από δύτες του λιμενικού. Πρόκειται για μια γυναίκα, ηλικίας 30 ετών, ένα αγόρι ηλικίας περίπου 10 ετών και ένα βρέφος ηλικίας περίπου 1 με 2 ετών.

Ads

 
Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν ανασυρθεί οι σοροί ακόμη τεσσάρων αγνοούμενων, δύο ενήλικων και δύο παιδιών, ενώ δύο ακόμη είχαν εντοπιστεί, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο, στις τουρκικές ακτές.
 
Την Τρίτη οι αρχές έφεραν στην επιφάνεια και ο σκάφος το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από το λιμενικό, παρασύροντας δώδεκα άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στο βυθό της θάλασσας. Συνολικά δεκαέξι άτομα επιβίωσαν από το ναυάγιο καταγγέλλοντας τη στάση των λιμενικών, που όπως ανέφεραν όχι μόνο δεν τους βοήθησε αντίθετα τους εμπόδιζε να ανέβουν στο σκάφος. 

Ικανοποίηση Μούιζνιεκς και «κάρτα» στον Βαρβιτσιώτη
 
Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νιλς Μούιζνιεκς, με επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση για δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι.
 
Ωστόσο, αναφερόμενος στην επιστολή που είχε στείλει αρχικά ο Μ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνει στον υπουργό πως θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιεί τον όρο «παράτυπος μετανάστης» και «παράτυπη μετανάστευση» από το «παράνομος» που χρησιμοποίησε στην επιστολή του.