Μόνο η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε βάρος του δημόσιου χώρου φαίνεται ότι επιβίωσε από την άρση όλων των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού στην εστίαση.

Ads

Για λόγους που προφανώς δεν έχουν πλέον υγειονομικό πρόσημο, η κυβέρνηση επιμηκύνει το μέτρο της ατελούς παραχώρησης διπλάσιων κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πλατείες, πεζοδρόμια, ακόμα και σε δρόμους, η οποία είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2020 ώστε να δοθεί η δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.

Έτσι, με τροπολογία που εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θεσπίστηκε η παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 της προθεσμίας περί ατελούς παραχώρησης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Οι επιχειρηματίες στην εστίαση διατηρούν λοιπόν τη δυνατότητα να επεκταθούν, δίχως να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου από την άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δε θίγονται δικαιώματα άλλων δικαιούχων του ίδιου χώρου.

Ads

Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να επαρκεί για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης.

Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά και εάν πρόκειται για δρόμο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής Αρχής, ενώ δεν είναι δυνατή ανάπτυξη μόνιμων προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στον επιπρόσθετο χώρο που παραχωρείται.

Αιτιολογώντας τη ρύθμιση το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι ύστερα από την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ύστερα από την πολύμηνη αναστολή της, είχαν επιβληθεί κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο.

Ειδικότερα για την παράταση σημειώνει:

«Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, και δεδομένου ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που είχαν επιβάλει τη σχετική ρύθμιση, παρίσταται ανάγκη παράτασης της χορηγηθείσας προθεσμίας μέχρι τις 15.1.2023 με νομοθετική ρύθμιση, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του προσωπικού και των αποδεκτών των υπηρεσιών των εν λόγω καταστημάτων».

Αντιδράσεις

Στις αντιδράσεις επιστημόνων, ακόμη και δημάρχων, για την παραπάνω παράταση προστίθεται και η δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βουλευτή Φωτεινής Πιπιλή, η οποία, αν και ψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία, σ ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε τη δυσφορία αλλά και τη διαφωνία της:

«Αν και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, παραμένοντας σταθερή στον διαχρονικό μου αγώνα για τον πολιτισμό της καθημερινότητας, προασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, δεν διστάζω να διαφωνήσω δημοσίως με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή σε Νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου, του Υπουργείου Υγείας.

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι αν η διαδικασία της Βουλής μου έδινε τη δυνατότητα να καταψηφίσω τη συγκεκριμένη τροπολογία σήμερα το βράδυ, θα το είχα κάνει, αλλά δεν υπάρχει τρόπος. Ως εκ τούτου τοποθετούμαι δημόσια και θα συνεχίσω τον αγώνα μου για την επαναφορά των δημοσίων χώρων στους – με συνταγματική επιταγή- δικαιούχους, που είμαστε αποκλειστικά εμείς οι πολίτες που θέλουμε να κινούμαστε ελεύθερα και με ασφάλεια στα πεζοδρόμιά μας και στις πλατείες μας.
Υ.Γ. Τονίζω ότι για τη συγκεκριμένη αντίδρασή μου, έχω τοποθετηθεί εδώ και δύο μήνες και αρμοδίως, αλλά και σε Μ.Μ.Ε».