Η Τράπεζα της Ελλάδας απέστειλε την Παρασκευή στις τράπεζες τον Νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεταξύ άλλων προβλέπει απαλλαγή από την πληρωμή των τόκων, περίοδο χάριτος και επιμήκυνση αποπληρωμής αλλά και «κούρεμα».

Ads

 
Στο Νέο Κώδικα γίνεται αναφορά στους όρους «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», όπως προβλέπονται από το Νόμο 4224/2013. Για τη διαδικασία επίλυσης ο Κώδικας προβλέπει πέντε στάδια:
 
Επικοινωνία με τον δανειολήπτη.

  • Συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών.
  • Αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.
  • Πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη.
  • Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

 
Κάθε τράπεζα θα πρέπει να επικοινωνεί με τον δανειολήπτη το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που παρουσιάζεται καθυστέρηση πληρωμής. Ο δανειολήπτης που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα να ενταχθεί στις διατάξεις της διαδικασίες. Στον Κώδικα περιλαμβάνεται ένας κατάλογος «εναλλακτικών λύσεων», μόνιμου ή βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που μπορούν να προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Επίσης προβλέπει και «οικειοθελή εκχώρηση του ακινήτου» από την πλευρά του δανειολήπτη ή υπογραφή συμφωνίας τύπου sale and lease bank.
 
Ο κατάλογος των εναλλακτικών λύσεων, έχει ως εξής:
Βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης περιλαμβάνουν επιλογές από την καταβολή τόκων μόνο κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου, την παραχώρηση περιόδου χάριτος αλλά και την δυνατότητα μειωμένων τοκοχρεωλυτικών δόσεων κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου.
Στο μενού των μακροπρόθεσμων λύσεων περιλαμβάνεται η μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, η αλλαγή Τύπου Επιτοκίου (π.χ. από κυμαινόμενο σε σταθερό), η παράταση της διάρκειας.
 
Ως λύση οριστικής διευθέτησης ορίζεται οποιαδήποτε μεταβολή του είδους της συμβατικής σχέσης μεταξύ ιδρύματος και δανειολήπτη ή ο τερματισμός αυτής, αποσκοπώντας στην οριστική τακτοποίηση της απαίτησης του ιδρύματος έναντι του δανειολήπτη.
 
Αναλυτικά ο Κώδικας Δεοντολογίας

 

Ads