Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα, θα την βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σήμερα σημαντικότερη από ποτέ και η Ελλάδα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.

Ads

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με καθαρές τοποθετήσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο σε επίπεδο επενδύσεων αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους από τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι επαφές στον Λευκό Οίκο ήταν εξαιρετικά καρποφόρες για τα θέματα της οικονομίας και της Άμυνας. 

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού και η φιλία των δυο λαών είναι μεγάλη», είπε στην αρχή των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος». 

«Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ και χαρακτήρισε εξαιρετικά εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», συμπλήρωσε. 

Ads

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως «ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου». «Η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις», τόνισε και συνέχισε: «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Σχετικά με τη βάση της Σούδας και τα θέματα του ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες και θέλω να τους συγχαρώ για αυτό».

 

Αλ. Τσίπρας: Περισσότερο σημαντική από ποτέ η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικά γόνιμη» τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για παλαιότερες αρνητικές δηλώσεις του για τον αμερικανό πρόεδρο. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα εκπληρώνει βασικούς στόχους: εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Αφήνει πίσω της την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή. Δεύτερον, η Ελλάδα είναι σήμερα ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Μια χώρα αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας. «Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σημαντικός κόμβος ενέργειας. Η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη των ΗΠΑ για να βγούμε από την τρομακτική κρίση. Κομβικό ρόλο θα παίξει σε αυτή την προσπάθεια ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Μ.Ανατολή και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στον τομέα ασφάλειας αλλά και για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Σημείωσε ακομη την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες. Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. «Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επεσήμανε σε σχετική ερώτηση. 

Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Αμυντική συνεργασία

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επιπλέον: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Νωρίτερα…

 

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ελλάδας στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση και δήλωσε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες λατρεύουν την Αμερική και παράλληλα σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία και πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του.

«Απολύτως, απολύτως εξαιρετική υποστήριξη», σχολίασε στο σημείο αυτό ο κ. Τραμπ. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συνέχισε: «Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε κάνει. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα».

«Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα και προσδοκούμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις για τη συνεργασία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ίσως να είναι η πιο όμορφη περιοχή, μεν, αλλά και η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή. Οπότε, λοιπόν, προσδοκούμε με ανυπομονησία να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας διότι έχουμε κοινές βλέψεις και κοινά συμφέροντα στην περιοχή».

 

Σημειώνεται πως στην αμερικανική αντιπροσωπεία μετείχαν, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου ,Ουίλμπορ Ρος, ο βοηθός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R Μακμάστερ, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Γκάρι Κον, ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Ευρω-Ρωσικές σχέσεις. 

Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετείχαν οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Παππάς, Πάνος Καμμένος, ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και άλλοι διπλωματικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.