Απολύσεις με το αιτιολογικό οικονομοτεχνικών ζητημάτων ή επαγγελματικής ανεπάρκειας προβλέπει ο νέος κανονισμός προσωπικού τον οποίο επικύρωσε η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για ανάλογες περικοπές εργαζομένων και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Προσφυγή στη δικαιοσύνη προαναγγέλλουν τα εργατικά σωματεία.

Ads

Με βάση τα νέα δεδομένα, η διοίκηση θα μπορεί να καταγγέλλει μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας, όχι μόνο για ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα όπως ίσχυε έως σήμερα. Στις περιπτώσεις κατάργησης ή μείωσης του αριθμού θέσεων εργασίας, οι νεότεροι που πλεονάζουν στην εκάστοτε βαθμίδα θα κατέχουν ισάριθμες θέσεις της αμέσως κατώτερης βαθμίδας του κλάδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, όσοι δεν αποδέχονται τη μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης, θα απολύονται, ενώ ο κάθε νεοπροσλαμβανόμενος θα διανύει διετή δοκιμαστική περίοδο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκπαίδευση και μαθητεία, με τη λήξη των οποίων θα υποβάλλεται υποχρεωτικά σε εξετάσεις και θα απολύεται αν αποτύχει δύο φορές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «πρόκειται για τους εργαζόμενους που, σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία υπέγραψε πριν από λίγο καιρό η διοίκηση και τα σωματεία, θα παίρνουν 700 ευρώ…». Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αξιολογούνται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ads