Σε Γολγοθά έχει εξελιχθεί για μερικούς από τους χιλιάδες ανέργους έως 29 ετών το νέο πρόγραμμα training voucher (επιταγές επαγγελματικής κατάρτισης) που προκήρυξε το υπ. Εργασίας. Λόγος οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο σύστημα αλλά και οι δυσκολίες στην επικοινωνία. Το tvxs.gr δέχτηκε επώνυμη καταγγελία, ωστόσο, και μέσω πληθώρας μηνυμάτων στο facebook γίνεται σαφές ότι αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Από την πλευρά των υπευθύνων του προγράμματος γίνεται λόγος για δυσλειτουργία κυρίως λόγο υπερφόρτωσης του συστήματος. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις, σημειώνουν, μπορεί να οφείλονται σε λάθη κατά την υποβολή της αίτησης ή σε λάθος ηλεκτρονική καταχώρηση στοιχείων στον ΟΑΕΔ.

Ads

 
«Εδώ και περίπου 4 ημέρες έχει βγει το πρόγραμμα training voucher έως 29 ετών απ’ το υπουργείο εργασίας. Οι αιτήσεις υποτίθεται πως γίνονται ηλεκτρονικά αλλά από την αρχή που άνοιξε δήθεν η προθεσμία δεν λειτουργεί το σύστημα. Προσπαθώ απ’ τις 15 του μηνός και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας (κυριολεκτικά) να κάνω αίτηση για τα 460 ψωροψίχουλα (ανταμοιβή της κυβέρνησης στο πτυχίο, το μεταπτυχιακό, τις 2 ξένες γλώσσες, τους υπολογιστές και του 1,5 χρόνου ανεργίας μου) και δεν μπορώ» λέει η Ε.Π.
 
Σημειώνει ότι σε διαφορετικές περιπτώσεις το σύστημα έβγαζε διαφορετικά λάθη όπως απλώς «error», «πρόβλημα κατά την επικοινωνία με τον ΟΑΕΔ» ή «η ημερομηνία γέννησης είναι λάθος».

image
 
Όπως εξηγεί αρχικά έστειλε email το οποίο έμεινε αναπάντητο ενώ μετά από συνεχόμενες προσπάθειες κατάφερε να  μιλήσει με κάποιον υπάλληλο του προγράμματος. «Μου απάντησε να συνεχίσω να προσπαθώ και ότι θα ενημερώσει τους υπεύθυνους. Όταν ρώτησα ποιος είναι ο υπεύθυνος για να μιλήσω μαζί του, φυσικά δεν πήρα καμία απάντηση» προσθέτει η Ε.Π. «Αν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν βγάζουν τουλάχιστον μια ανακοίνωση» αναρωτιέται.
 
Τα προβλήματα σημειώνουν και μέσω facebook άλλοι υποψήφιοι που προσπαθούν να υποβάλλουν αιτήσεις. Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι στην προκήρυξη του προγράμματος αναφέρεται πως στους πίνακες κατάταξης θα περιλαμβάνονται μόνο οι κωδικοί ΚΑΥΑΣ των ενδιαφερόμενων και σημειώνουν πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξέρουν αν όσοι είναι πριν από τους ίδιους στην κατάταξη συγκεντρώνουν όντως περισσότερα μόρια.

image

Ads

image

image

image

image
 
Οι απαντήσεις
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το tvxs.gr με υπεύθυνους του προγράμματος, ενημερώθηκαν ότι έχουν γίνει παράπονα για μη καταχώρηση αιτήσεων. Κάτι τέτοιο, όπως σημείωσαν, μπορεί να συμβαίνει λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος καθώς «είναι χιλιάδες οι ενδιαφερόμενοι».
 
Υποστήριξαν πάντως ότι μπορεί να προκύψουν κι άλλα προβλήματα, όπως η μη σωστή καταχώρηση στοιχείων. «Υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα, τα οποία εφόσον λάβουμε ενημέρωση, αντιμετωπίζουμε κατά περίπτωση». Οι ενδιαφερόμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να στείλουν γραπτά το παράπονό τους στο Help Desk, ώστε κάποιος υπεύθυνος να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους. Ωστόσο, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν μόνο ηλεκτρονικά και η ευθύνη καταχώρησης των στοιχείων βαραίνει αποκλειστικά τον ωφελούμενο, δηλαδή τον ενδιαφερόμενο άνεργο.
 
Σε ερώτηση που έθεσε το tvxs.gr για λάθη όπως «η ημερομηνία γέννησης είναι λάθος» οι υπεύθυνοι μας απάντησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά σε λάθος καταχώρηση των στοιχείων στον ΟΑΕΔ. «Μπορεί η κάρτα ανεργίας να γράφει τη σωστή ημερομηνία, ωστόσο, ηλεκτρονικά να έχει καταχωρηθεί λάθος κάποιο στοιχείο και να μην μπορεί να γίνει ταυτοποίηση».