Τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση που ολοκληρώθηκε σήμερα στο νοσοκομείο της Ξάνθης αναφορικά με τον θάνατο του 16χρονου μετά από εισπνοή αερίου ανακοινώθηκαν το Σάββατο 30/11.

Ads

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση ο θάνατος του παιδιού επήλθε μεταξύ 05:00 με 06:00 το πρωί της Παρασκευής και ήταν ασφυκτικός.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή  αυτό συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από την κλινική εξέταση προκύπτει ότι υπήρξε δηλητηρίαση από την εισπνοή. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, έγινε η νεκροψία – νεκροτομή, και θα γίνουν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν έγινε διαρροή προπανίου ή μονοξειδίου.

Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης τα δύο κορίτσια που επίσης εισέπνευσαν αέριο στο σπίτι τους στο Μαγικό.

Ads

Στο γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης μεταφέρθηκε και η μητέρα τους για προληπτικούς λόγους ενώ εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο και η μεγαλύτερη αδερφή των παιδιών, 20 χρόνων.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης ζήτησε ήδη από την Παρασκευή να οριστεί άμεσα τεχνικός πραγματογνώμονας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ξάνθη: Τα σενάρια που εξετάζονται

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπήρξε διαρροή υγραερίου από τις σωληνώσεις θέρμανσης της εγκατάστασης που τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι τις προηγούμενες ημέρες. Οι αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα καθώς στο σπίτι υπήρχε και σόμπα.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που επικαλούται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ασφυκτικό περιβάλλον στον χώρο που ήταν τα υπνοδωμάτια των παιδιών, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν γίνει έξω από το σπίτι εργασίες για εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου.

Μιλώντας στο Mega ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «αστοχία κάποιων υλικών που έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυο της εγκατάστασης ή κακοτεχνία κατά την κατασκευή του δικτύου. Όλα αυτά θα είχαν εντοπιστεί εάν ο εγκαταστάτης είχε κάνει έλεγχο δοκιμών στεγανότητας του δικτύου προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν διαρροή ή είχε εγκατασταθεί κάποιος ανιχνευτής αεριού στο λεβητοστάσιο όπου όταν θα εντόπιζε αυτή τη διαρροή αυτομάτως θα έκλεινε τη βάνα».