Εξηγήσεις στις Αρχές κλήθηκαν να δώσουν ο εργολάβος, ο μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου, που συνελήφθησαν μετά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια με τρεις τεχνικούς να χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας σε κολόνα, όταν χτυπήθηκαν από ρεύμα 20.000 βόλτ.

Ads

Ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος μηχανικός καθώς και η επιβλέπουσα του έργου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας  και για παραβάσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια των εργασιών., οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Χαλκίδας για να απολογηθούν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι πιθανές ευθύνες των τριών κατηγορουμένων. 

Ο Γιώργος Λάμπρου, κάτοικος της περιοχής, είδε μπροστά στα μάτια του το τραγικό δυστύχημα. «Άκουσα φωνές, βγήκα και είδα έναν άνθρωπο να κρέμεται και να καίγεται σαν λαμπάδα από την κολόνα» περιγράφει στο MEGA.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την αιτία που οδήγησε στο θάνατο τους τρεις εργαζόμενους.

Ads

«Το ζήτημα είναι ότι έχουν γίνει 12 θανατηφόρα ατυχήματα ηλεκτρολόγων μέσα στον τελευταίο χρόνο» είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέκος Φλέγγας. Όπως είπε κατά τις εργασίες δεν είχε γίνει διακοπή ρεύματος και υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό. «Δεν ξέρω κατά πόσο θα αποκαλυφθεί σε λίγο αν κάποιοι από τους τεχνικούς είχαν τις σχετικές άδειες και πόσο έμπειροι ήταν» σχολίασε.

«Ο εργοδηγός έπρεπε να έχει την ευθύνη. Τα αίτια θα διερευνηθούν» πρόσθεσε. Μάλιστα αποκάλυψε πως πολλές φορές ο ΔΕΔΔΗΕ ψάχνει τεχνίτες, δεν προσλαμβάνει ειδικευμένους, αντιθέτως η εκπαίδευση γίνεται πάνω στις κολώνες. «Η ηλεκτροπληξία είναι η δεύτερη αιτία ατυχήματος και θανάτου στην Ελλάδα», κατέληξε.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος υπενθύμισε με ανάρτησή του στο Twitter τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης που έχει διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας. «Τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι, σε έργο του ΔΕΔΔΗΕ, έχασαν χθες τη ζωή τους και άλλος ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά σε εργατικό ατύχημα. Η κυβέρνηση συνειδητά έχει διαλύσει την επιθεώρηση Εργασίας και ταυτόχρονα σκοπεύει να παραχωρήσει την επίβλεψη δημοσίων έργων σε ιδιώτες», τονίζει στην ανάρτησή του

Για σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων, που οδηγούν σε δυστυχήματα που στερούν την ζωή των εργαζομένων, κάνουν λόγο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που κατέθεσαν ερώτηση για το δυστύχημα στον αρμόδιο υπουργό. Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως εγείρονται μείζονα ερωτηματικά σε σχέση με την ΔΕΔΔΗΕ και τις εργολαβικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν έργα και συνεργάζονται με την ΔΕΗ.

«Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η “κακιά” στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα».

«Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που αποδείχθηκε ότι οι ιδιώτες εργολάβοι της ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν κόψει ως όφειλαν τα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονταν δίπλα σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα στην πρόσφατη κακοκαιρία να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ημέρες ολόκληρες περιοχές της Αττικής. Τότε είχαμε επισημάνει ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους μιας σειράς από κρίσιμες εργασίες της, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους εργαζόμενους της εταιρείας από πλημμέλειες εταιρειών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κέδρος και έναν ανύπαρκτο ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σημειώνοντας πως πρέπει να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι. 

ΓΣΕΕ: Εδώ και τώρα διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος – Αυστηροί έλεγχοι και ποινές   

«Οι αιτίες του δυστυχήματος στην Ερέτρια της Εύβοιας πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να υπάρξουν άμεσα οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των υπεργολάβων» σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

«Για πολλοστή φορά, θρηνούμε συναδέλφους εν ώρα εργασίας, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα. Ο τραγικός θάνατος των τριών εργατών στην Ερέτρια της Εύβοιας, οι οποίοι εργάζονταν σε εργολάβο που έχει αναλάβει την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, ξεχειλίζει την οργή και την αγανάκτησή μας» αναφέρει τονίζοντας ότι έχει κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβικές εταιρείες. Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η διερεύνηση του θανάτου των τριών εργαζομένων πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. «Οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, πρέπει να τιμωρηθούν. Η μαύρη λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η μαύρη λίστα των παραβατικών επιχειρήσεων πρέπει να ανοίξει» καταλήγει.

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες»

Για αμέλειες που οδήγησαν στο μοιραίο εργατικό δυστύχημα έκανε λόγο, μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Όπως τονίζει, προκύπτει ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν στο σημείο «χωρίς λόγο» και μετά την επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε λόγω της εντατικοποίησης των εργασιών.

«Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό ακριβώς διερευνάται με επιτροπή που έχει φτάσει ήδη στο σημείο για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Από την πρώτη εκτίμηση και με δεδομένα κάποια απλά πράγματα που είναι στην διάθεση μας μεταξύ 8:00 και 10:18 το πρωί ήταν κομμένη η γραμμή του ρεύματος για να γίνουν οι εργασίες. Αφού τελείωσαν το ρεύμα επανήλθε αλλά είναι βέβαιο πως οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς λόγο» ανέφερε ο Γ. Αδαμίδης. «Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι που έγινε το κακό, οι τρεις εργάτες ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα δίκτυα, της μέσης τάσης περίπου 20.000 volt. Προφανώς και εργαζόντουσαν υπό τάση και δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν» εξήγησε.

«Δυστυχώς η εντατικοποίηση των εργασιών και η έλλειψη τεχνογνωσίας μπορεί να επιφέρει τέτοια γεγονότα, όμως οι συγκεκριμένοι δεν είχαν έλλειψη τεχνογνωσίας. Πιθανόν να πιέστηκαν από τις προετοιμασίες των εργασιών που θα έκαναν το Σαββατοκύριακο, που θα κοβόταν ξανά το ρεύμα και μάλλον για να τελειώσουν πιο γρήγορα και να βγάλουν περισσότερη δουλειά έκαναν αυτήν την διαδικασία. Έγινε δυστυχώς το μοιραίο, ακούμπησε το καλώδιο που αυτοί τραβούσαν, στο σύρμα της πάνω μέσης τάσης το οποίο πρέπει να κόπηκε γιατί έκανε ταλάντωση και έτσι έγινε ότι έγινε. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις τρεις οικογένειες» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.