Μία νέα γυναίκα 27 ετών βρήκε τραγικό θάνατο στην Γαύδο, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε έπεσε σε γκρεμό, με δηλώσεις κατοίκων να κάνουν λόγο για καθυστέρηση των ομάδων διάσωσης, αφού η κοπέλα ήταν επί ώρες ζωντανή.

Ads

Η κοπέλα ήταν φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο τμήμα Αρχιτεκτονικής. Είχε αγαπήσει την Γαύδο και είχε επιλέξει να μείνει σε αυτήν, αφού ήδη είχε περάσει κάποιους μήνες εκεί, σε μία διαδικασία αποκατάστασης από παλαιότερο τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί.

H τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Βαθύ Σελί. Στο όχημα επέβαινε και ένας άντρας ο οποίος ωστόσο μεταφέρθηκε τραυματισμένος αρχικά στο Ιατρείο Γαύδου ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη, με αεροδιακομιδή, όπως έγινε γνωστό, στο Νοσοκομείο Χανίων.

Για το τραγικό δυστύχημα μίλησε στο MEGA η κάτοικος του νησιού, Έφη Γεωργακά, τονίζοντας την πολύωρη καθυστέρηση των διασωστών. «Δεν ξέρουμε τι ώρα μπορεί να έγινε, το συμβάν, εμείς ξέρουμε ότι ο φίλος της ανέβηκε το γκρεμό και ζήτησε βοήθεια στις 06:00 το πρωί» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι Αρχές του νησιού ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες ώστε να έρθει βοήθεια από την Κρήτη. «Αμέσως κατέβηκαν εθελοντές πυροσβέστες, όμως οι οδηγίες από τους γιατρούς ήταν να μην την μετακινήσουν καθόλου» πρόσθεσε η κάτοικος του ακριτικού νησιού.

«Η κοπέλα ζούσε και καταλάβαινε τα πάντα, όμως όσο περνούσε η ώρα γινόταν χειρότερα. Άντεξε μέχρι τις 10:00 το πρωί» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο φίλος της άτυχης κοπέλας δεν είχε σοβαρά τραύματα. «Ανέβηκε το γκρεμό με τα πόδια, ώστε να ζητήσει βοήθεια, ενώ μπήκε στο ελικόπτερο που ήρθε για βοήθεια περπατώντας» σημείωσε.

Ads

«Ο γκρεμός καταλήγει στη θάλασσα, αν προσπαθούσε το Λιμενικό να προσεγγίσει θα ήταν πιο εύκολο» υπογράμμισε η Έφη Γεωργακά, τονίζοντας ότι το Λιμενικό θα μπορούσε να φτάσει σε λιγότερη από μια ώρα, όμως έφτασε στη Γαύδο στη 1 το μεσημέρι.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου: «Εγώ φταίω»

Ο 40χρονος οδηγός του αυτοκινήτου είπε στον Alpha ότι είναι υπεύθυνος για το τροχαίο. «Εγώ και μόνο εγώ φταίω», είπε, ενώ για την νεκρή πρόσθεσε πώς «ήταν ένας άγγελος» και πως ο ίδιος τη λάτρευε αληθινά: «Γνωριζόμασταν από το 2017, αλλά τώρα ήρθαμε πιο κοντά». Θυμάται ότι η Κορίνα ήταν ζωντανή και μιλούσανε μέσα στα συντρίμμια του παραμορφωμένου αυτοκινήτου: «Μου έλεγε ότι πονάει πολύ το πόδι της κι εγώ προσπαθούσα να την ανακουφίσω με κάποια κουβερτούλα.».

Επειδή το κινητό δεν είχε σήμα κάτω στο γκρεμό, ο 40χρονος είπε στην Κορίνα πως θα ανέβει στο δρόμο για να τηλεφωνήσει για βοήθεια. Όντως, πήρε το 166 και σε 10′ λεπτά έφτασε ασθενοφόρο με γιατρό και ένας πυροσβέστης.

«Όλα αυτά στις 6 το πρωί, όμως, το ελικόπτερο έφτασε 11:00 με 12:00, αλλά η Κορίνα είχε πεθάνει από τις 10:00 το πρωί», λέει ο 40χρονος.

Η εκδοχή του ιατροδικαστή

Απαντώντας στις μαρτυρίες των κατοίκων περί καθυστέρησης στη διάσωση της κοπέλας που πιθανόν να οδήγησε τον θάνατό της, ενώ ήταν ζωντανή επί ώρες, ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης είπε πως αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συμβεί αφού η κοπέλα, εκτός από ακατάσχετη αιμορραγία είχε υποστεί τρομερή ρήξη στον έναν πνεύμονα της, που σημαίνει ότι είχε έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, το οποίο πλέον προσπαθούσε να καλύψει ο άλλος, υγιής πνεύμονάς της.

«Έκανε κατάγματα στα πλευρά και ουσιαστικά προκάλεσαν ολικό πρόβλημα στον έναν πνεύμονα που πλέον δεν λειτουργούσε. Εκτός της αιμορραγίας είχαμε και μη λειτουργία του ενός πνεύμονα. Ο άλλος πνεύμονας που λειτουργούσε προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου. Κατά συνέπεια ένας άνθρωπος με τέτοιες κακώσεις δεν μπορεί να ζήσει για περισσότερες από 2 έως 2,5 ώρες από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα». επισημαίνει ο κ Μπελιβάνης.

Ο ίδιος πάντως μπορεί να δικαιολογήσει τις μαρτυρίες κατοίκων που μιλούν ότι πέρασαν πολλές ώρες μέχρι να «φύγει η άτυχη φοιτήτρια αφού όπως τονίζει «η έννοια του θανάτου για τον απλό πολίτη, ειδικά για έναν πολίτη που ζει σε απομακρυσμένη περιοχή όπως στη Γαύδο, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρουμε εμείς ως γιατροί. Μπορεί να δουν το οτιδήποτε και να το μεταφράσουν ως “σημάδι ζωής” και είναι κάτι το οποίο μου έχει τύχει κι άλλες φορές. Η επιβίωση, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα τρομακτικά τραύματα του ανθρώπου είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να είναι 6 και 7 ώρες».

Σε ότι αφορά στην αιτία του δυστυχήματος, πέραν των όσων μπορεί να κατέθεσε ο οδηγός, δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα εάν δεν γίνει πραγματογνωμοσύνη στα συντρίμμια του αυτοκινήτου.

Την Τετάρτη η κηδεία

Η Κέρκυρα, το νησί καταγωγής της Κορίνας, έχει βυθιστεί στο πένθος από τον ξαφνικό χαμό της φοιτήτριας. Τραγικές φιγούρες, φυσικά, οι γονείς, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν πως από την μία στιγμή στην άλλη έχασαν το παιδί τους.

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία της κοπέλας θα γίνει αύριο, Τετάρτη (14.04.2021) στην Κέρκυρα στον Ιερό Ναό Καναλίων στις 5 το απόγευμα.

Η αδικοχαμένη Κορίνα φοιτούσε στο τελευταίο έτος στην Αρχιτεκτονική όπου δυστυχώς δεν πρόλαβε να πάρει το πτυχίο της.