Τέσσερις νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας. 

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν στους: υποστρατήγο Ιωάννη Τζανιδάκη, συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και υπολοχαγό (ΑΣ) Κωνσταντίνο Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και νοσηλεύεται στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ, Βασίλειου Μπελασιώτη την ώρα του δυστυχήματος υπήρχε περιορισμένη ορατότητα στην περιοχή λόγω χαμηλής νέφωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο, με υπόλοιπα ωρών πτήσης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα το ελικόπτερο μπλέχτηκε σε καλώδια υψηλής τάσης.

Ads

Το ελικόπτερο ανήκε στη βάση της αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου, είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και κατευθυνόταν για επιτήρηση στα σύνορα στην περιοχή της Καστοριάς. Το σήμα του χάθηκε από τα ραντάρ στις 7.38 το πρωί.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί από δυνάμεις της αστυνομίας και συνεργεία της ΔΕΗ. Το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το χωριό Σαραντάπορο, στα σύνορα των νομών Λαρίσης και Κοζάνης, 70 με 100 μέτρα από τον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Κοζάνης.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος. Στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου. Στην περιοχή του δυστυχήματος βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως και η επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος.

Το σημείο της συντριβής

image

image

image
Ιωάννης Τζανιδάκης, Θωμάς Αδάμος, Δημοσθένης Γούλας, Κωνσταντίνος Χατζής

Το χρονικό

Στο χρονικό του δυστυχήματος με τέσσερις νεκρούς και μία τραυματία από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.

  • Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
  • Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
  • Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
  • Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
  • Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
  • Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
  • Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
  • Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
  • Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
  • Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Τριήμερο πένθος

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών εξέφρασε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες φωτογραφίες – ντοκουμέντο από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου