Το αίτημα για έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο. 

Ads

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επανέλαβε την θέση της χώρας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που εφαρμόζει σαφώς τη διάκριση των εξουσιών.

Αναφορικά με το Προσφυγικό, ο Σελίμ Κιράν, σχολιάζοντας την απόφαση του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου για την επιστροφή στην Τουρκία 10.000 προσφύγων, έκανε λόγο για ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κιράν υποστήριξε ότι η Τουρκία εκπληρώνει ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και σημείωσε πως την ίδια ευαισθησία θα πρέπει να επιδείξει και η ΕΕ. Ειδικότερα, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να κάνει αυτά που της αναλογούν στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και της επίσπευσης του ανοίγματος νέων κεφαλαίων με την Τουρκία και της εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Ads