Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδοντας την είδηση της σύλληψης των μελών του  DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) στην Αθήνα, αναφέρουν, επικαλούμενα τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, πως οι συλληφθέντες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Ads

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ άντρες και μία γυναίκα σε τρία διαφορετικά σπίτια. Οι εννέα συλληφθέντες (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα), οι οποίοι κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών και άλλα αδικήματα.

Με βάση αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συγκεκριμένη ομάδα που εξαρθρώθηκε, φέρεται να σχετίζεται με την παλαιότερη υπόθεση της μεταφοράς οπλισμού με σκάφος που είχε εντοπιστεί στη Χίο, το 2013.

Η έρευνα στα τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, όπου έγινε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής του πρωί της Τρίτης είναι ακόμα στην αρχή. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται για ποιον σκοπό τα είχαν στην κατοχή τους.

Ads

Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους. Ειδικά για τα τελευταία ευρήματα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά τα ψηφιακά στοιχεία και πρέπει να ερευνηθούν με μεγάλη προσοχή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα υλικά για βόμβες, πρόκειται για πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτατος αξιωματικός, οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στην επιχείρηση σύλληψης. Όπως έγινε γνωστό σε βάρος ενός εκ των ατόμων εκκρεμεί ενεργό εθνικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση, που είχε διαδραματιστεί τον Ιούλιο του 2013, στις Οινούσσες Χίου και μεταξύ των αντικειμένων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των ερευνών, περιλαμβάνεται και πιστόλι CZ .