Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνοντας στο Αγαθονήσι, προκειμένου να παρακολουθήσει τους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, θα υπάρξει αυστηρό διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα δε θέλει να περάσει έτσι το γεγονός της προκλητικής παρενόχλησης.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, δύο τουρκικά F-4 που εισήχθησαν στο ελληνικό FIR μεταξύ Χίου και Σάμου, πέταξαν σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό.. 

Όπως είπε ο ίδιος κατά την ομιλία του προς τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο χειριστής του ελικοπτέρου αναγκάστηκε να κάνει χαμηλούς ελιγμούς μέχρι να καταφθάσουν ελληνικά F-16 της πολεμικής αεροπορίας και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Μάλιστα είχε προηγηθεί παρενόχληση στους ασυρμάτους.

«Ποιος ήταν άραγε ο σκοπός τους; Να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του πρωθυπουργού;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα, είναι το μήνυμα που θα τους στείλω. Πρώτον, γιατί εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα. Δεύτερον, γιατί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο νησί της χώρας μας στην πιο απομονωμένη και ακριτική γωνιά ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας», υπογράμμισε.

«Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει γωνία της Ελλάδας που δεν θα υπερασπιστούμε μέσα από την κοινωνική μας πολιτική και μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις», σχολίασε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Τουρκία.

Ads

«Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε», συμπλήρωσε.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Αγαθονήσι. Δεν μπορούσα να βρω έναν πιο σημαντικό τόπο από το δικό σας» είπε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τους ακρίτες για την υποδοχή στο βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων. «Είναι μια μέρα ξεχωριστή. Μια μέρα τιμής και περηφάνιας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης» δήλωσε.

«Σήμερα νιώθουμε περηφάνια, για το θάρρος και την ασίγαστη δίψα των προγόνων μας που έβαλαν τη θεμέλια λίθο της εθνικής μας παλιγγενεσίας για να αποτινάξουν το ζυγό του κατακτητή. Νιώθουμε όμως περηφάνια και για τα μεγάλα ιδεώδη της Επανάστασης του 1821» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Ο ελληνικός λαός μέσα από την ενότητά του, τη σκληρή δουλειά και την ομοψυχία, βγήκε πιο δυνατός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός για το μέλλον του. Η ιστορία αυτού του τόπου λοιπόν, δεν είναι γραμμένη σε χρόνο αόριστο. Αλλά συνεχίζει να γράφεται, σε χρόνο ενεστώτα, σήμερα, τώρα, που αφήνουμε πίσω μια σκληρή περίοδο» τόνισε ο πρωθυργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 12:00 έφτασε στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον διευθυντή του γραφείου του Θανάση Καρτερό και ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τη δοξολογία στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, στο Μεγάλο Χωριό και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στην κεντρική πλατεία ενώ προηγήθηκε επιμνημόσυνος δέηση. Μετά την κατάθεση στεφάνου ο πρωθυπουργός συνομίλησε για λίγο με μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι συμμετείχαν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.