Τρεις Έλληνες διασώστες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην πληγείσα από τους φονικούς σεισμούς περιοχή Αρμουτλού της περιφέρειας Χατάι στην Τουρκία, τέθηκαν υπό κράτηση επειδή άνοιξαν μία σημαία με σφυροδρέπανο.

Ads

Η τουρκική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι έχουν κινηθεί μόνο διοικητικές διαδικασίες σε βάρος τους, ωστόσο δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατασχεθεί τα τηλέφωνά τους. 

Οι τρεις συλληφθέντες -χωρίς να είναι σαφές αν και για τι κατηγορούνται- οδηγήθηκαν αρχικά στο Τμήμα Αλλοδαπών της περιφέρειας Χατάι και στη συνέχεια αποφασίστηκε η μεταγωγή τους στη Διεύθυνση Μετανάστευσης των Αδάνων.

Oι τρεις Έλληνες διασώστες παραμένουν υπό κράτηση και πρόκειται να απελαθούν, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία.

Την είδηση ότι τρεις Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δραστηριοποιούνταν ως εθελοντές στη Χατάι, προσήχθησαν από την τουρκική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν επικοινωνίας του με το Γενικό Προξενείο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ads

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο αναφέρει ότι προσήχθησαν από την Αντιτρομοκρατική της Τουρκίας και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.