Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο για το θέμα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα απαντώντας στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για την αγορά.

Ads

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400. Ο Σάναχαν συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου, εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε χαμηλότερους τόνους, δήλωσε ότι ελπίζει το ζήτημα των F-35 να μην επεκταθεί και γίνει ένα διεθνές ζήτημα. Όπως υποστήριξε, μετά τη διεξαγωγή υπουργικού συμβουλίου, «τα F-35, που αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας, θα παραδοθούν σίγουρα στη χώρα μας».

Παράλληλα ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον αναφορικά με την επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν. «Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη σημερινή στάση τους που προκαλεί μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, χρησιμοποιώντας τα S-400 ως μια δικαιολογία», ανέφερε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα δώσει την «αρμόζουσα» απάντηση στην επιστολή Σάναχαν.

Ads

Συμπληρώνοντας είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.