Την απόφαση να χορηγηθεί άδεια στην εταιρεία διαχείρισης έργου του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της Τουρκίας.

Ads

Η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου κατασκευάστηκε από τον ρωσικό κολοσσό Rosatom αποφασίστηκε το 2010 και είναι υπό κατασκευή στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι είχε υποβάλει στην τουρκική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας την πρώτη δέσμη εγγράφων στις 17 Μαρτίου και τη δεύτερη στις 24 Αυγούστου για να λάβει άδεια λειτουργίας.

Τη χορήγηση της άδειας ακολουθούν οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και παραγωγής, οι οποίες αποτελούν τις τελικές φάσεις της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού για την ασφαλή λειτουργία του.

«Η απόφαση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών Εγκαταστάσεων (NDK) να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου επιβεβαιώνει ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», ανέφερε η Αναστασία Ζοτέεβα, γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου «Akkuyu Nuclear Company», σε ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Ads

Η άδεια αυτή, όπως είπε, είναι η αρχή «ενός νέου, σημαντικού και υπεύθυνου σταδίου στην πορεία του έργου», δήλωσε η Ζοτέεβα. Το επόμενο στάδιο αφορά στη λήψη άδειας επιχειρησιακής λειτουργίας της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να γίνει η φόρτωση των πυρηνικών καυσίμων στον αντιδραστήρα και η έναρξη του ελέγχου πριν από την έναρξη της παραγωγής.

Συνολικά θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW, με την τουρκική πλευρά να εκτιμά πως θα μπορέσει να καλύψει το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επισημάνει πως το Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας και δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 35 δισ. κιλοβατώρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβληματισμός περί σεισμού

Η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού θέτει σε καθεστώς επαγρύπνησης γειτονικές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- από τη στιγμή που έχει προηγηθεί ένας καταστροφικός σεισμός, όπως αυτός της 6ης Φεβρουαρίου του 2023.

Παρά το γεγονός ότι το Ακούγιου απείχε περί τα 350 χλμ από το επίκεντρο και δεν παρατηρήθηκαν είτε ζημιές είτε ισχυρές δονήσεις, το μέγεθος του σεισμού ενέτεινε τους ήδη υπάρχοντες προβληματισμούς για τις εγκαταστάσεις που χτίζονται στην άκρη ενός μεγάλου ρήγματος.

Σύμφωνα πάντως με τη Rosatom, μελέτη της τουρκικής αρμόδιας υπηρεσίας δείχνει πως ο χώρος στο Ακούγιου βρίσκεται στην πέμπτη κατηγορία σεισμικής ζώνης, που θεωρείται η ασφαλέστερη.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα εξωτερικό ενισχυμένο τείχος από μπετόν και εσωτερικό προστατευτικό κέλυφος από προεντεταμένο σκυρόδεμα, με μεταλλικά καλώδια εντός του κελύφους για επιπλέον στιβαρότητα στην κατασκευή. Επίσης, ο αντιδραστήρας, VVER-1200, περιλαμβάνει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό ασφαλείας -έναν ατσάλινο κώνο 144 τόνων («core catcher») που, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, παγιδεύει και ψύχει λιωμένα ραδιενεργά υλικά, αναφέρει η Rosatom. H εταιρεία τονίζει, δε, πως οι ενεργειακές μονάδες με αντιδραστήρες VVER-1200 συμμορφώνονται στις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μετά τη Φουκουσίμα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ