Ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, σχολιάζοντας τις συστάσεις της Κομισιόν, βάσει της νέας της έκθεσης, για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ από την Τουρκία, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο» σχέδιο, σημειώνοντας πως «είναι ανέφικτο».

Ads

Με τη δήλωσή του ο Σελίμ Γενέλ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για έλεγχο των προσφυγικών ροών. Η Κομισιόν στη νέα έκθεσή της επισημαίνει πως απαιτείται «επειγόντως σημαντική πρόοδος από την Τουρκία», καθώς δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για ελέγχους στα τουρκικά παράλληλα, όπου οι διακινητές συνεχίζουν να αλωνίζουν.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Σελίμ Γενέλ έκανε λόγο για ένα «τσουνάμι» Σύρων προσφύγων από το Χαλέπι προς την Τουρκία. «Μας εκπλήσει που η Ευρωπαίοι λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα μας για τους Σύρους από το Χαλέπι, όταν ακριβώς αυτό κάνουμε για τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα είναι σε εξέλιξη, άλλο ένα τσουνάμι. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;» ανέφερε.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την Τετάρτη επίθεση κατά του ΟΗΕ, με αφορμή τις συστάσεις του Οργανισμού προς την Άγκυρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Εσάς (σημ: ΟΗΕ) τι σας έχουμε; Εμείς έχουμε υποδεχθεί τρία εκατομμύρια ανθρώπους από το Ιράκ και τη Συρία. Εσείς πόσους φιλοξενείτε;  Εσείς, τα Ηνωμένα Έθνη, δώσατε βοήθεια μόνο 450 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως εμείς έχουμε δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια. Ελάτε, βοηθήστε μας. Όλα είναι εδώ. Εκείνοι (σημ: οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ) έρχονται, επιθεωρούν, αλλά συνεχίζουν να μας ζητούν ένα πλάνο, προγράμματα. Σταματήστε πια. Μας κοροϊδεύετε;», ανέφερε σε έντονο ύφος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ads

Οι επισκέψεις της Μέρκελ στην Άγκυρα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει ταξιδέψει έξι φορές  – από τον Οκτώβριο – στην Άγκυρα με στόχο να πείσει την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία, την οποία η ίδια προώθησε. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα βγήκαν τη δημοσιότητα και εμπιστευτικά έγγραφα που αποκάλυπταν τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στην τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στην Άγκυρα αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των τουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, ώστε να περιοριστεί η δράση των διακινητών και η ροή των προσφύγων. Μια πρόταση που εξετάζει το ΝΑΤΟ και την οποία χαιρέτησαν τόσο η Συμμαχία όσο και η ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ταξιδέψει εκ νέου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο Guardian σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αναφέρει πως οι διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες δηλώνουν «άγνοια» για τον σκοπό της τελευταίας επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, ενώ γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει το Έθνος, σχολιάζουν καυστικά τα τα ταξίδια της στην Τουρκία, αναφέροντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει περισσότερο τους Τούρκους υπουργούς παρά τους Γερμανούς.