Στην τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ και των τουριστικών επιχειρήσεων η βασική εκτίμηση ήταν πως η φετινή τουριστική περίοδος θα πρέπει να θεωρείται χαμένη κατά 60% έως και 80%.
Στην έρευνα «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» που παρουσιάστηκε χθες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας το βασικό συμπέρασμα ήταν πως πάνω από μία στις δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θεωρούν πολύ πιθανή την χρεοκοπία. Και πως, με το πιο ήπιο σενάριο, οι απώλειες θέσεων εργασίας στον (στενό ξενοδοχειακό) κλάδο θα ξεπεράσουν τις 45.000.
Αυτά και μόνον τα δύο στοιχεία μάλλον δείχνουν και την αφετηρία της «μεγάλης ύφεσης», την οποία προανήγγειλε χθες για φέτος και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και το ερώτημα δεν είναι πλέον η έκταση, αλλά το βάθος και η διάρκεια αυτής της ύφεσης – παράμετροι που, σε καίριο βαθμό, εξαρτώνται από τις αντοχές και τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης του τουρισμού.
Οι πρώτες απαντήσεις επ’ αυτού μόνον ευοίωνες δεν είναι, και με δεδομένο ότι η τουριστική βιομηχανία μόνη της αποδίδει το 20% του ΑΕΠ της χώρας και μαζί με τις συνδεδεμένες δραστηριότητες το ποσοστό αυτό φθάνει στο 30%, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκπέμπει ήδη σήμα κινδύνου.
Από την έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου προκύπτει ότι το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).
Επίσης, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας αναμένει, κατά μέσο όρο, μείωση τζίρου της τάξης του 56,3%. Αντίστοιχα, το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση τζίρου 56,1%. Αυτό σημαίνει πως η απώλεια ξενοδοχειακών εσόδων για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις για τα εποχικής – άρα η πρόβλεψη δείχνει συνολική απώλεια τζίρου 4,46 δις.
Ως συνέχεια, το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δείχνει μείωση της απασχόλησης κατά 40%, ενώ το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Κατά τους υπολογισμούς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τα ποσοστά αυτά σημαίνουν κίνδυνο άμεσης απώλειας 45.142 θέσεων εργασίας.
Προβάλλοντας τα στοιχεία αυτά στο μεγάλο κάδρο της ευρύτερης ταξιδιωτικής αγοράς η ζημιά διαγράφεται πολλαπλάσια. Κατά την εκτίμηση του ΣΕΤΕ, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι φέτος τα άμεσα ταξιδιωτικά έσοδα θα καταγράψουν συνολική πτώση από 10,5 έως 14,5 δις ευρώ σε σχέση με το 2019. Εάν προσμετρηθούν, δε, οι απώλειες και από τις συνδεδεμένες με τον τουρισμό επιχειρήσεις (όπως η εστίαση), η τελική και συνολική πτώση του τζίρου υπολογίζεται από τα 21 έως τα 30 δις ευρώ.
Πρόκειται για αριθμούς που επεξηγούν πλήρως γιατί η πτώση του ΑΕΠ προεξοφλείται ήδη από διεθνείς τράπεζες και αναλυτές σε διψήφιο ποσοστό – ποσοστό που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επικείμενη έκθεση του ΙΟΒΕ θα διαμορφώνεται στο κεντρικό σενάριο στο 10%.
Οπερ, το επιτακτικό ζητούμενο είναι τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για τον τουριστικό κλάδο έτσι ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον πως οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις θα αντέξουν και δεν θα καταρρεύσουν, και θα υπάρξει επανεκκίνηση του κλάδου το 2021.
Οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς θέτουν ως άμεσες προτεραιότητες αφενός την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου και πρωτοκόλλου ασφαλούς επαναλειτουργίας για όσες επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν μέσα στο καλοκαίρι και, αφετέρου, ευνοϊκές φορολογικές και τραπεζικές ρυθμίσεις καθώς και στήριξη των θέσεων εργασίας.
Από την κυβέρνηση ωστόσο, κανένα τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη. Και όταν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξακολουθεί να μιλά για ήπιο σενάριο με απώλειες της τάξης του 30% στην τουριστική αγορά, είναι προφανές ότι οι κατ΄εξοχήν αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος ούτε της κρίσης, ούτε της πρόκλησης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >