Πρόωρα αντικαταστάθηκε το περασμένο Σάββατο η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τα δύο Κέντρα Αίματος του οποίου μπορούν να κάνουν μοριακό έλεγχο για κορoνοϊό σε 1.000 δείγματα ημερησίως, όπως είπε η ίδια η Χάρις Ματσούκα Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ads

Είναι λίγο εντυπωσιακό ότι μέσα στην πανδημία έγινε πρόωρα η αντικατάστασή μου, η θητεία μου έληγε τον Ιούνιο, έτσι είναι το επιτελικό κράτος, είπε γελώντας η κ. Ματσούκα, θυμίζοντας σε άλλο σημείο ότι η αναδιάρθρωση της αιμοδοσίας επί μνημονίων εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας να καταργηθεί το «5ευρο» στα νοσοκομεία.

Στο ΕΚΕΑ είμαστε σε θέση να αναλύουμε τουλάχιστον 1.000 δείγματα για κορoνοϊό, τα δύο Κέντρα Αίματος στην Ελλάδα (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν εξοπλισμό και μεθόδους μεγάλης δυναμικότητας και ταχύτητας. Η ρουτίνα μας είναι 1.300 δείγματα την ημέρα για AIDS, Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα C.

Για την εξέταση δειγμάτων για κορoνοϊό απαιτούνται τα αντιδραστήρια (μπορούν να εξασφαλιστούν), προσαρμογή πρωτοκόλλου και μεγαλύτερο επίπεδο βιοασφάλειας, ενώ μπορούν να εμπλακούν και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που έχουν τμήματα περιφερειακού ελέγχου, όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκρίνει την τακτική της Νότιας Κορέας για επέκταση των τεστ στον γενικό πληθυσμό.

Ads

Την ώρα που στην Ευρώπη τα αντίστοιχα Κέντρα Αίματος επιστρατεύονται για αυτές τις αναλύσεις, στην Ελλάδα τα ιδιωτικά ας κάνουν τεστ, αλλά χωρίς δημόσια επιχορήγηση για να εισπράττει σε δημοσιότητα τα 300 ευρώ που θα πληρώσει η τηλεπερσόνα. Αυτοί που θα κριθεί από τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονες, να μπορούν να το κάνουν στο Δημόσιο με πλήρη αποζημίωση ΕΟΠΥΥ και διατίμηση, τόνισε η ίδια.