Η απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης για το «πακέτο» της διάσωσης της Ελλάδας, συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς από πλευράς της κυβέρνησης, ωστόσο είναι σημαντικές οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τα όσα ουσιαστικά σηματοδοτεί αυτή η απόφαση. Όπως επιβεβαίωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου.

Ads

Το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας θα αποτελέσει επέκταση του Μεσοπρόθεσμου, θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα έχει διάρκεια περίπου ενάμιση χρόνο. Το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 159 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδοτήσεις των εταίρων στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ανέλθει συνολικά σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης των ομολόγων και τα 12,6 δισ. ευρώ το πρόγραμμα επαναγοράς.

Επιπλέον, η μείωση του ελληνικού χρέους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (12 % του ΑΕΠ) και το υπόλοιπο από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής (12 % του ΑΕΠ). Τέλος, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα είναι 28 δισ., ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 50 δισ.

Για «γκρίζες ζώνες» που εντοπίζονται στα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας γίνεται λόγος σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα το νέο Μνημόνιο θα καταστήσει δέσμια τη χώρα και τις επόμενες γενιές για τα επόμενα 40 χρόνια. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πρώτον, από την ευρεία χρονική περίοδο εκταμιεύσεων του νέου προγράμματος δανεισμού (μέχρι το 2020), που θα συνοδεύεται από καινούργιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεύτερον, η επιμήκυνση κατά 15 έως 30 έτη της περιόδου αποπληρωμής των δανείων επιβαρύνει συνολικά τις δαπάνες αποπληρωμής του δημόσιου χρέους με πρόσθετες υποχρεώσεις που υπολογίζεται να διαρκέσουν μέχρι και το 2050.

Ads