Οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην οικογένεια Μητσοτάκη και την τέως βασιλική οικογένεια, υπήρξαν επωφελείς και για τις δύο πλευρές διαχρονικά.  Διαχρονικά επίσης συνδέθηκαν με σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Αυτή την παράδοση φαίνεται να συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντιέται στις 7 το βράδυ με τον βασιλιά Κάρολο και συγγενή των Γλύξμπουργκ, για δεύτερη φορά μετά τη συνάντηση τον περασμένο Απρίλιο. Το επίσημο αφήγημα σχετικά με τη νέα τους συνάντηση, είναι οι συζητήσεις γύρω από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το Τατόι.

Ads

Ωστόσο όπως έγραψε το Tvxs.gr και επιβεβαίωσαν κυβερνητικά μέσα, στο τραπέζι βρίσκεται και η συζήτηση για την παρέμβαση του Καρόλου, σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, μια συμφωνία που επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης ως σανίδα σωτηρίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών, κι ας γίνει με τους δυσμενέστερους για την ελληνική πλευρά όρους.

Αυτό είχε διαφανεί ήδη από το καλοκαίρι του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από συνάντηση που θα είχε με τον Μπόρις Τζόνσον, φρόντισε να μιλήσει για “δανεισμό” των γλυπτών του Παρθενώνα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Τώρα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος, καλεί εμμέσως τον κ. Μητσοτάκη, να δώσει γη και ύδωρ στον βασιλιά για μια “δήλωση” ή έστω ένα “νεύμα”.

Είναι γνωστό ότι ο Κάρολος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει σε ένα θέμα που, σύμφωνα με τα όσα η ίδια η κυβέρνηση επεδίωξε να αποφασιστεί από την UNESCO, είναι διακυβερνητικό. Μιας και ο Μητσοτάκης δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με τον νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας και αφού δεν συνηθίζεται ο βασιλιάς της Αγγλίας να κάνει δηλώσεις που να δεσμεύουν την βρετανική κυβέρνηση, δεν αναμένονται και πολλά από τη σημερινή συνάντηση.

Ads

Δεν αναμένονται τουλάχιστον στο θέμα των γλυπτών. Γιατί στο άλλο μέτωπο, αυτό της “σύσφιξης” των σχέσεων με τις βασιλικές αυλές -και το φιλοβασιλικό ακροατήριο- οι εξελίξεις τρέχουν…

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ, κάνουν με προκλητικό τρόπο αισθητή την παρουσία τους στη χώρα και οι φήμες για πιθανή τοποθέτηση μέλους της τέως βασιλικής οικογένειας σε ΔΣ Οργανισμού που θα διαχειρίζεται το νέο Τατόι, γίνονται όλο πιο ηχηρές. Κάποιοι βλέπουν απλά, ένα κλείσιμο του ματιού στους φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι όμως κι εκείνοι, που δηλώνουν στο tvxs ότι εγείρεται πολιτειακό ζήτημα με τον εκ νέου εναγκαλισμό της κυβέρνησης με εκπροσώπους της βασιλείας.

Βασιλικές και άλλες business

Στο ερώτημα «τι θα προσφέρει ο Κάρολος στο Τατόι εκτός από τεχνογνωσία» η απάντηση είναι: τίποτα. Το τι έχει να λαμβάνει η βασιλική οικογένεια, θα φανεί σύντομα. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι η υπόθεση «Τατόι» περιλαμβάνει και business «βασιλικές» και εφοπλιστικές.

Χρήμα ρέει από το Ταμείο Aνάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ οι πολυδιαφημισμένοι χορηγοί όπως η κ. Μαρτίνου (ΑΜΚΕ Αιγέας) και το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, έδωσαν κάτι λίγα, για τις αρχικές μελέτες. Το Τατόι, είναι η νέα αγελάδα από την οποία προσβλέπουν να αρμέξουν, επενδυτές (ευνοούμενοι του πρωθυπουργού) και η τέως βασιλική οικογένεια. Ενώ το έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός χρυσάφι και συνεχίζει να το πληρώνει.

Το κτήμα και τα κτίρια στο Τατόι χτίστηκαν και συντηρήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Με την εκδίωξη του βασιλιά πέρασε στο ελληνικό δημόσιο για να γίνει δημόσιος χώρος για όλους. Το 2002 το ελληνικό δημόσιο ξανά πλήρωσε τους Γλύξμπουργκ με 13,7 εκατομμύρια ευρώ  για την περιουσία αυτή, αποζημίωση που όρισε το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η τέως βασιλική οικογένεια. Και σήμερα, η δημόσια περιουσία καταλήγει ένας vip χώρος για λίγους και αφορμή για να «επιβάλλει» η οικογένεια Μητσοτάκη, την οικειοποίηση με έναν θεσμό που ο ελληνικός λαός έχει απορρίψει δεκαετίες πριν.

Ο «πρίγκηπας» κατά την ΕΡΤ,  Νικόλαος θέλει να εκθέσει με τον τίτλο του

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του tvxs, ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ, έχει ζητησει να κάνει έκθεση φωτογραφίας σε μεγάλο δημοσιο Μουσείο της Αθήνας. Αυτό δεν θα αποτελούσε είδηση, αν δεν είχε την πρόθεση ο ίδιος, να εμφανιστεί με τον τίτλο του πρίγκιπα, εξάλλου με αυτόν υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου. Βέβαια θα σκεφτεί κανείς, πως πολύ πρόσφατα, η ίδια η δημόσια τηλεόραση επιχείρησε να νομιμοποιήσει τον “τίτλο”.

Ο Νικόλαος βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ, μαζί με την πρόεδρο της AXION Hellas, παιδίατρο Σάντη Κορμά, για τις δραστηριότητες της οργάνωσης σε Φολέγανδρο, Σύμη, Χάλκη, Αστυπάλαια και Κίμωλο. Η δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας τους καλεσμένους στη ζωντανή σύνδεση, από το λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας, προσφώνησε τον Νικόλαο «πρίγκιπα». «Να ενημερώσουμε την κυβέρνηση και την ΕΡΤ1 ότι την 8η Δεκεμβρίου του 1974 με δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός κατάργησε τη μοναρχία. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον βασιλείς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες», απάντησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, το Μουσείο δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για την έκθεση. «Αν δοθεί, θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων» λένε πηγές στο tvxs.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα και ο Κάρολος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο σήμερα προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του London School of Economics με θέμα την Ελλάδα.

«Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων είναι πιο “ζεστό” από ποτέ, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που θα αλλάξει όλη την πολιτική στάση της Βρετανίας –και των ίδιων των Βρετανών- γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και τυπικά το θέμα βαραίνει το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση της χώρας. Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού να βρεθεί κάποιο κενό και να επιχειρηθεί η συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ» γράφουν τα ΝΕΑ.

«Χρειάζεται στρατηγική σκέψη, προτεραιοποίηση, να ξέρεις ποια πιόνια είσαι έτοιμος να θυσιάσεις και τι πλάνο να αναπτύξεις για να πετύχεις την «αιχμαλωσία» του βασιλιά» έγραφε προ ημερών άλλο φιλοκυβερνητικό site. Το τι καλείται να θυσιάσει ο πρωθυπουργός για «…Ένα νεύμα, μια δήλωση, μια πρωτοβουλία του βασιλιά» υπέρ μιας συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών, το γνωρίζει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως πάλι, κάτι να γνωρίζουν και μέλη της βρετανικής ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών, ένα από τα οποία προτείνει λύση α λα Στερν

Η ιστορία: Από το σκάνδαλο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Τατόι, ως τις γέφυρες του γιου του Κυριάκου

Οι εργασίες στο Τατόι προχωρούν πιο αργά από ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ευελπιστούσε να κάνει τα εγκαίνια προεκλογικά. Το πώς θα αξιοποιηθεί -η δημόσια, υπογραμμίζουμε- περιουσία έχει γίνει σαφές πολύ νωρίς, αφού μεταφέρθηκε κλιμάκιο στο Dumfries House του Καρόλου, προκειμένου να αποκτηθεί τεχνογνωσία. Άλλοι περιγράφουν το σχέδιο ως «μια Ντίσνεϋλαντ με βασιλικό άρωμα», άλλοι ως «ένα ακριβό θέρετρο για φιλοβασιλικούς τουρίστες». 

Πώς το περιγράφει η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη; «Μέχρι το 2025 θα είναι ένας πολυσύνθετος τουριστικός και πολιτιστικός πυρήνας της Αθήνας, της Αττικής, µε πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, υπηρεσίες wellness – spa και εστίασης και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα συµβάλλουν δραστικά στην εθνική οικονοµία. Από εκεί και πέρα, µέσα στο κτήµα θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια, καφετέριες και αναψυκτήρια, που θα συνδυάζονται µε τη λειτουργία των µουσειακών υποδοµών, αλλά και ανεξάρτητα από αυτές. Στη µελέτη βιωσιµότητας έχει προβλεφθεί και η λειτουργία ενός εστιατορίου υψηλής γαστρονοµίας».

Πριν την πυρκαγιά που κατέκαψε το κτήμα το περασμένο καλοκαίρι, το Τατόι αποτελούσε έναν προορισμό για πολύ κόσμο, ιδίως της βόρειας Αττικής. Οικογένειες έκαναν βόλτες στην εξοχή, πικ νικ, αθλητικές δραστηριότητες. Στην Αττική της έλλειψης πρασίνου, το δημόσιο κτήμα στο Τατόι είχε καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως ένας χώρος που θα ήταν πάντοτε ανοιχτός για το κοινό. Σε αυτή τη βάση προετοιμάζονταν επί χρόνια οι μελέτες και γίνονταν κάποιες εργασίες εκεί.

Από την ανάληψη του Υπουργείου Πολιτισμού από τη Λ. Μενδώνη, το 2019, το (ιδεολογικό) κέντρο βάρους πέρασε στα “βασιλικά κτίρια” και το “βασιλικό κτήμα”. Για πρώτη φορά το Τατόι εμφανίζεται ως προορισμένο να γίνει μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην βασιλεία, ένας χώρος που θα δημιουργεί νοσταλγία για την εποχή της βασιλείας στην Ελλάδα! Κι όπως γίνεται συχνά σε τέτοια project, αυτό το “ιδεολογικό” στίγμα συμβαδίζει με την εγκατάσταση πολυτελών χρήσεων, με κύριο σκοπό το ιδιωτικό κέρδος, που ως αποτέλεσμα θα έχουν το δημόσιο κτήμα να μετατραπεί σε χώρο μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να το επισκεφτούν.

Απ’ ότι φαίνεται, η πίτα έχει μοιραστεί ήδη, αφού στις τηλεδιασκέψεις γύρω από το θέμα της αξιοποίησης του Τατοΐου, συμμετείχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Φήμες όμως επιμένουν, πως η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί μία θέση στη διοίκηση σε μέλος της οικογένειας Γλύξμπουργκ. Το τι θα σημαίνει πολιτικά το να επιστρέφει ως διοικητής των πρώην βασιλικών κτημάτων, ένας Γλύξμπουργκ, είναι σαφές. Με τι αντάλλαγμα θα έκανε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Τις ψήφους των φιλοβασιλικών; Μια μεσολάβηση του βασιλιά Κάρολου, συγγενή των Γλύξμπουργκ, για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα;

Καμία δικαιολογία δεν είναι αρκετή για να εγερθεί με τέτοιον τρόπο η επιστροφή από το παράθυρο της τέως βασιλικής οικογένειας, την οποία ο ελληνικός λαός έδιωξε κανονικότατα από την πόρτα! Σε συμβολικό επίπεδο πάντως, δεν θα έχουν άδικο όσοι πουν «του Κυριάκου τα παιδιά, φέρνουνε τον βασιλιά» -ακόμη κι αν μιλάμε μόνο για τους “πρίγκιπες”, αφού ο τέως βασιλιάς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω ηλικίας, και είναι οι γιοι του που ασχολούνται πλέον με τις επιχειρήσεις.

Για την ιστορία πάντως, στις τηλεδιασκέψεις με τον Κάρολο για το Τατόι, συμμετείχε και ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ ο Δήμος Αθηναίων, δεν έχει καμία σχέση με το Τατόι. Ως τί άραγε; Ως διάδοχος του θείου του στην πρωθυπουργία;

Σε κάθε περίπτωση, το Τατόι είναι συνδεδεμένο με σκάνδαλα που εμπλέκουν την οικογένεια Μητσοτάκη. Το 1991, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, φυγάδευσε νύχτα μέρος της «προίκας» του Τατοΐου για να επιστραφεί στους Γλύξμπουργκ. H επιχείρηση που ονόμασε ο τύπος τότε «κοκο-ντέινερ» για τη φυγάδευση των θησαυρών οργανώθηκε στο σκοτάδι.

Όπως μυστικά έγινε και ό,τι προηγήθηκε επί δύο μήνες (αίτηση Kωνσταντίνου για «εξαγωγή οικοσκευής», συγκρότηση επιτροπής, κυβερνητική έγκριση για εξαγωγή κλπ). Σε αυτά τα κοντέινερ φορτώθηκαν τα πολύτιμα του Τατοΐου (ασημικά, διακοσμητικά του θρυλικού Ρώσου χρυσοχόου Καρλ Φαμπερζέ, έπιπλα, κομμάτια από νεφρίτη και πίνακες ζωγραφικής) και στο Τατόι, όπως βεβαιώνουν πηγές, απέμειναν αντικείμενα μικρής αξίας (αυτά που σήμερα καταγράφει το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού). Το 2006, ο Κ. Γλύξμπουργκ, αποκόμισε 3 εκ. ευρώ πουλώντας τα περιεχόμενα των κοντέινερ μέσω του οίκου Cristie’s . Ήταν ένα από τα δώρα της οικογένειας Μητσοτάκη στη βασιλική οικογένεια.

Η φιλοβασιλική εκδήλωση του -όχι μακρινού- 2014

«Μολονότι βενιζελογενής (σ.σ.: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), είχε διαμορφώσει από το 1965 μια ιδιαίτερα προνομιακή σχέση με τη βασιλόφρονα Ελλάδα» έχει γράψει ο ημιεπίσημος βιογράφος του Θανάσης Διαμαντόπουλος. Αφενός, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραδεχόταν το 2013 στον Θανάση Διαμαντόπουλο: «Εμένα οι ακροδεξιοί ήταν οι πιο δικοί μου, οι πιο πιστοί, ιδιαίτερα οι βασιλόφρονες» ενώ οι Γλύξμπουργκ έχουν αποβληθεί από τον θρόνο και η βασιλεία έχει οριστικά καταργηθεί στη χώρα μας. Είναι γνωστό όμως και το περίφημο «unfair» του Μητσοτάκη, η δήλωση σε συνέντευξή του το 1987 στο Λονδίνο, που υποστήριζε ότι το δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας, έγινε με άδικους όρους.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, απόγονοι των Μητσοτάκηδων κουμπάριασαν με απογόνους των Γλύξμπουργκ, ο Κ. Γλύξμπουργκ υποκλίθηκε στη σορό του Μητσοτάκη στην κηδεία, ενώ το όχι μακρινό 2014, όταν ο γιος του Κωνσταντίνου Παύλος ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ για τον παππού του «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς», αλλά και το μνημόσυνο των 50 ετών από τον θάνατό του στο Τατόι, φιλοβασιλικοί τον καλούσαν δημόσια να φτιάξει κόμμα ενώ τον τίμησαν με την παρουσία τους ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την κόρη του Αλεξάνδρα, ο Στέφανος Μάνος αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ.

Ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μάλιστα είχε ενεργό ρόλο στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ καθώς αποτέλεσε το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο της τότε περιόδου που μίλησε για τον βασιλιά Παύλο – και μάλιστα με κολακευτικά λόγια, όπως περιέγραφε το Πρώτο Θέμα. 

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ αισθάνθηκε την ανάγκη από βήματος να ευχαριστήσει προσωπικά τους δύο παραπάνω πολιτικούς (Κ. Μητσοτάκη και Στ. Μάνο) για την παρουσία τους, προφανώς λόγω της άριστης σχέσης που είχε με τον πρώτο κατά τη διάρκεια των ταραγμένων στιγμών του καλοκαιριού του 1965, αλλά και λόγω της φιλικής διευθέτησης, βάσει του νόμου του 1992, της εκκρεμότητας της βασιλικής περιουσίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός και ο κ. Μάνος υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Με δάκρυα στα μάτια και συγκινώντας το ακροατήριο που καταχειροκρότησε, ο Κωνσταντίνος είπε για τον κ. Μητσοτάκη: «Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ σήμερα. Ήσασταν ο τελευταίος υπουργός του πατέρα μου και ο πρώτος δικός μου. Όλα αυτά διαδραματίστηκαν τέτοια εποχή ακριβώς πριν από 50 χρόνια».

Παράλληλα, στη Γεννάδειο το «παρών» έδωσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο τέως υπουργός των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά Αλέξανδρος Παπαδόγγονας κ.ά. Στην ίδια εκδήλωση  η  τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε εγκάρδια υπέρ του Γλύξμπουργκ και νονού της, δήλωση, προκαλώντας αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Μένει να δούμε αν οι δηλώσεις του βασιλιά Κάρολου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, θα συνοδευτούν από παρόμοια παρατράγουδα…