Ο πατέρας πέθανε αλλά άφησε πίσω του «κληρονομιά» ένα χρέος στο ΙΚΑ.

Ads

Όταν ο γιος ενός εκλιπόντος έλαβε από το ΙΚΑ ένα ειδοποιητήριο που τον ειδοποιούσε ότι ο πατέρας του του είχε αφήσει «κληρονομιά» ένα χρέος του 1968 που σήμερα έχει φτάσει τα 7.335 ευρώ, εκείνος δεν το πλήρωσε καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση.

Το αρμόδιο περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του Πειραιά μπλόκαρε τότε τους λογαριασμούς του, ενεργοποιώντας το μέτρο της κατάσχεσης λογαριασμού, και από το χρέος των 7.335 ευρώ βρήκε στην τράπεζα λιγότερο από 1 ευρώ.

Το ιστορικό της πρωτοφανούς αυτής περίπτωσης με τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει ως εξής:

Ads

* Το ΙΚΑ βεβαιώνει την πρώτη οφειλή το 1968 και την τελευταία το 1975 εις βάρος του πατέρα.

* Τον Απρίλιο του 2015, ο κληρονόμος (γιος του θανόντος) έλαβε για πρώτη φορά ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ Πειραιά για οφειλή που μεταφέρθηκε στο όνομά του ύψους 7.335 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 3.306 ευρώ ήταν η κύρια οφειλή αλλά με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις που ήταν 4.029 ευρώ το ποσό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στα 7.335 ευρώ. Η ειδοποίηση έλεγε «ή έρχεστε σε 15 μέρες να εξοφλήσετε ή να τη ρυθμίσετε ή προχωρούν οι κατασχέσεις».

* Εξόφληση δεν έγινε ούτε ρύθμιση, οπότε το ΚΕΑΟ προχώρησε στο δεύτερο στάδιο, των κατασχέσεων λογαριασμών. Στον ένα λογαριασμό βρήκε 75 λεπτά και στον άλλο 18 λεπτά. Η είσπραξη δεν έφτασε ούτε το 1 ευρώ! Η υπόθεση θα λυθεί όμως δικαστικά μετά τις προσφυγές του κληρονόμου, ο οποίος μας είπε ότι και να είχε πρόθεση να τα πληρώσει «για την τιμή του πατέρα του» δεν θα το κάνει με τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν.

Σημειώνεται ότι βάσει νόμου τα χρέη θα έπρεπε να είχαν παραγραφεί, μετά την 20ετία, εντούτοις 50 χρόνια μετά μένουν «απαράγραπτα» και μάλιστα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη ότι ο εν λόγω κληρονόμος έχει αποποιηθεί μέρος της κληρονομικής του μερίδας που σημαίνει ότι η ξεχασμένη οφειλή θα έπρεπε να είναι κατά πολύ μικρότερη.