Συστάσεις για αποφυγή έκθεσης σε ζώνη πέντε χιλιομέτρων στη Μαγνησία απευθύνουν οι αρμόδιοι φορείς, λόγω της φωτιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης που είχε ως αποτέλεσμα να εκλυθούν τοξικά αέρια.

Ads

Πολλαπλές οι συνέπειες από την πύρινη λαίλαπα στην Μαγνησία, όπου μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν και ανακυκλώσιμα υλικά αφού οι φλόγες μπήκαν στην πόλη του Βόλου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, μετά από εισήγηση της Δωροθέας Κολυνδρίνη προχώρησε στη σύγκληση κλιμακίου ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος για τη διερεύνηση τυχόν επιπτώσεων από τη φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης πλαστικού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την Περιφέρεια αναφέρουν πως δρομολογήθηκε η διαδικασία δειγματοληψιών και σε αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων, συστήνονται στους πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 5 χιλιόμετρα από το σημείο της φωτιάς τα εξής:

Ads
  • Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
  • Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα. καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι και καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.
  • Οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων. Συνιστάται να τρέφονται με έτοιμες ζωοτροφές ή να τα μετακινούν σε βοσκές πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς. Τα ίδια μέτρα προτείνονται για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
  • Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
  • Οι καταναλωτές να προβαίνουν σε σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των οπωρολαχανικών και των φρούτων από τη γύρω περιοχή σε ακτίνα 5 χλμ.

Η Ένωση Ένωση Χημικών εξέφρασε την οργή της για την εξέλιξη της καταστροφής αλλά και την έντονη ανησυχία της για τις μακροχρόνιες συνέπειες στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους, που βρίσκονταν μέχρι τελευταία στιγμή στο πόστο τους, ζητώντας παράλληλα να αποδοθούν ευθύνες ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι είτε λόγω αυτουργίας, είτε λόγω παραλείψεων.

«Οι πυρκαγιές εκλύουν μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία ακόμα και μετά από μέρες είναι επικίνδυνα και επιζήμια για την ανθρώπινα υγεία. Εκλύσεις τοξικών αερίων όπως διοξίνες, φουράνια, PAHs, κλπ λαμβάνουν χώρα κατά τη καύση πλαστικών και ελαστικών που περιέχονται σε αποθήκες, εργοστάσια ή και ακόμα παράνομα αδιάθετα σε προαύλιους χώρους.

Τοξικές εκπομπές έχουμε επίσης και κατά την καύση εύφλεκτων υγρών όπως οργανικοί διαλύτες» σημειώνει η Ένωση για να προσθέσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται μεγάλη προσοχή και αποφυγή εισπνοής των απαερίων, χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε κοντά σε φλεγόμενη περιοχή , άμεση κατάσβεση παρόμοιων εστιών από τις αρχές και σε επόμενο χρόνο απομάκρυνση και διαχείριση των υλικών λόγω υψηλής τοξικότητας.
  • Συνίσταται ο καλός καθαρισμός των οικιών από τα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν επικαθήσει στο εσωτερικό τους όπως επίσης και των φίλτρων των κλιματιστικών προς αποφυγή εισπνοής των σωματιδίων.
  • Συνίσταται η καλή πλύση φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από τις περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές λόγω του ότι τα μικροσωματίδια δύναται να επικαθήσουν στα προϊόντα.