Την ύπαρξη ευρήματος που δείχνει εγκληματική ενέργεια επιβεβαίωσε ο Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ads

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα που ισοπέδωσε το Μάτι, δήλωσε πως «υπάρχει εύρημα, το οποίο μας οδήγησε σε ανακριτικές έρευνες», προσθέτοντας ότι δεν θέλει να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα. Η ενδεικτική φωτογραφία που παρουσιάστηκε ως στοιχείο:

image

Ads

Παράλληλα αίσθηση προκαλεί και το γεγονός των πολλαπλών εστιών στη φωτιά της Κινέτας, που επίσης υπέστη μεγάλη καταστροφή, λίγες ώρες νωρίτερα, από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από δορυφορικά δεδομένα, στην Κινέτα υπήρξαν 14 εστίες φωτιάς σε απόλυτη γεωμετρία. Στην περιοχή της Κινέτας, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διέυθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.

image

Τζανακόπουλος: Εξετάζουμε όλα τα στοιχεία

Από τη δική του μεριά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι “με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών”.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει. Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές.