«Μαίνεται» η αντιπαράθεση (πολιτική και παρασκηνιακή) γύρω από την κατάσταση αλλά και το μέλλον της ΔΕΗ.

Ads

Η διοίκηση της επιχείρησης με ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η ΔΕΗ είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 790 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος και μετασχηματίζεται γοργά» απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από τη ΝΔ αλλά και μερίδα των ΜΜΕ που την παρουσιάζουν ως «χρεοκοπημένη».

Με δική του ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας τονίζει ότι «η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ έχει στόχο να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης».

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, για να ρίξει -μέσω  συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7- «λάδι στη φωτιά» δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ήταν ο ίδιος, ως υπουργός Μεταφορών, ο οποίος είχε πουλήσει  το 2008 τον τότε εθνικό αερομεταφορέα έναντι ενός ευρώ και είχε φορτώσει τον κρατικό προϋπολογισμό με βάρη ύψους δύο δισ. ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπερασπίστηκε μάλιστα το πρόγραμμα για τη «μικρή ΔΕΗ», που είχε ψηφίσει το 2014 η τότε κυβέρνηση και προέβλεπε την πώληση του ενός τρίτου της επιχείρησης, στο οποίο είχαν περιληφθεί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί που παρέχουν καθαρή και κυρίως φτηνή ενέργεια στο σύστημα γιατί έχει γίνει απόσβεση των επενδύσεων. Κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι ακύρωσε το σχέδιο και, σε συμφωνία με την τρόικα, δέχτηκε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά στο 50%.

«Στη ΔΕΗ δουλεύουν από το 2015 για να χάσουν πελάτες», υποστήριξε, ωστόσο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον περασμένο Απρίλιο το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν 77,95%, παρά τις δελεαστικές προσφορές των εναλλακτικών παρόχων.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η επιχείρηση χρειάζεται ένα νέο bussiness plan, που θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα κάνει λειτουργική και σύγχρονη τη ΔΕΗ, ενώ πρόσθεσε ότι για να στηριχτεί η επιχείρηση, θα μπορούν να πουληθούν ορισμένες μονάδες, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.